Застраховател от Бул инс и експерт се караха за пари пред близки на загиналите край Своге

  • 22 май 2019 08:19

  • 4447
  • 14
Застраховател от Бул инс и експерт се караха за пари пред близки на загиналите край Своге
©

Скандал се разрази в ефира на БТВ заради обидно ниските обезщетения, изплатени за загиналите при автобусната катастрофа край Своге, която отне живота на 20 души. Близки на жертвите са получили по 10 лева от компанията, в която са били застраховани местата в автобуса.

От застрахователната компания коментират, че автобусът на практика не е извършвал обществен превоз, каквото е изискването на застраховката. Липсват и документи, на базата на които да се плати. Определят случващото се като "шантаж" и добавят, че дори някои документи са били фалшифицирани.

От Асоциацията на пострадалите при катастрофи коментираха, че ако има нарушения на пътния лист или на други транспортни разпоредби, с това трябва да се заеме „Автомобилна администрация”. Не трябва да създава проблем за плащането по валидна полица.

Аргументът, че няма приложен пътен лист към документите, са безумни. Те са били пропити с кръв и затова са приложени копия. Ако беше изгорял автобуса, пак ли щяхте да търсите списък?, обърна се председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров към застрахователя.

„Пътният лист не покрива маршрута, списъците не са актуални. Не са представени документи, които се изискват по кодекса, за да е ясно, че има обществен превоз. Ние сме убедени в своята правота”, каза Стоян Проданов, изпълнителен директор на „Бул Инс”.

Ние сме изискали документи от прокуратурата и следствието и те са ни предоставени. Но не доказвано наличието на обществен превоз. Не са спазени изискванията. Това каза Стоян Проданов, изп. директор на "Бул Инс".

„Целта е да не се плаща и да се отиде на дело. Нещата ще се протакат още една година“, прогнозира Тодоров.

„Подложени сме на натиск и шантаж от представители на Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Бяхме заплашвани, че всичко ще бъде отразено медийно и това се случва сега преди изборите. Имаше и свидетели“, отвърна изп. директор на "Бул Инс".

„Ако сега се изплатят тези 50 000 лева и впоследствие се докажат несъответствия, няма да можем да си възстановим сумите“, заяви Проданов.

Застрахователят научи и че председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи осигурил правна защита на близките на починалите в жестоката катастрофа край Своге.

Владимир Тодоров подчерта, че са били първите, които са оказали помощ на пострадалите хора и са им помогнали да съберат нужните документи.

„Ежедневно се срещаме с трагедиите на много хора. За последната година сме изплатили обезщетения за над един милион лева. Смъртта е състояние, което няма финансова равностойност“, каза още застрахователят.

Междувременно Комисията за финансов надзор обяви, че срещу застрахователното дружество вече са приложени принудителни административни мерки да изплатят обезщетение от по 50 000 лв., но дружеството ги обжалва пред Административния съд. По още четири жалби предстои да бъдат издадени такива мерки следващата седмица.

Изплащането на сумата от 10 лв. обезщетение за пътник в катастрофиралото превозно средство е противозаконно, защото законът изрично е предвидил минимална сума от 50 000 лв. за всеки пътник, считат от Комисията за финансов надзор.

Документите, представени заедно със завеждане на претенциите, напълно установяват основанието за изплащане на застрахователното обезщетение, категорични са от комисията.

Наследниците на загиналите в катастрофата, както и онези, които бяха ранени, не са получили и пари по застраховката „Гражданска отговорност”. Тя е към друга компания и за да се стигне до плащане, трябва да има и съдебно решение. По закон застраховката „Злополука” за пътниците е 50 000 лв. за загинал, които се разпределят между неговите наследници. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4447 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Off

2019.05.22 | 11:21

13

Тия кво се подиграват? Да не превеждат нищо е по-добре от 10лв. Никога при тях!

Знайко

2019.05.22 | 11:43

14

То ,ще се плати.Обаче тарикатите от БУЛ искат да се плати от гаранционният фонд ,а не от тях.Затова е цялата игра.Всичките застрахователи са такива тарикати.Нали викат на земеделците да се застраховат.Един няма получил нещо от застраховка.Всичко е пунта мара.Винаги те врътват и или нищо не плащат или колкото за бог да прости.Това наводнени къщи,градушки.Никъде нищо.Имах застрахована къща в провинцията.Уж всичко беше точно.Обраха я и застрахователя каза,че ми е ПВЦ дограмата и няма сюрмета на врати и прозорци и не била добре укрепена и т.н. и нищо не платиха.Печелят само от ГО.Автокаското само ти режат главата и ти търсят начин нищо да не платят.

Мими

2019.05.22 | 10:45

7

Отидете и вземете коментар от шефката на “Застрахователен надзор” в КФН или председателя на КфН.....хора които грам не разбират от надзор. Слаб надзор и мутрите си правят каквото си искат....10 лв на умрял....без думи

Илиан

2019.05.22 | 11:15

12

КФН е напълнено с нападжии от ГЕРБ, хора които действително не разбират от надзор,,,а факта, че Бул ИНс прави това, е защото надзора е безсилен пред Маргините,,,които са и истинските собственици...на всичкото отгоре те си избраха и Борисов на власт за да плащат по 10 лв на човек...
И последно: пак за герб гласувайте,,,да може някой циганин да ви пикае на гроба за 10 лв...СРАМ

2019.05.22 | 11:13

11

vav balgaria realno zastrahovki niama no ima komisionni za ciganskiat premier eto tova e uvajaemi.

2019.05.22 | 10:55

8

Бул Инс са БСП

Miro

2019.05.22 | 11:13

10

БУл ИНс са на СИК мутро,,,а в Уикепедия пише, че част от СИК Е Бойко Борисов....но какво да те правим, хем неук, хем гербаджия....това е положението...

2019.05.22 | 11:08

9

vav balgaria realno zastrahovki niama vsicko e napraveno za komisionni i protiv horata.

Те са силни с нашите пари.

2019.05.22 | 10:21

6

Тези бабаити млатиха с бухалки къде кой сварят през 90те, после облякоха белите ризки и отвориха лъскавите офиси. Никога не съм застраховал при тях и никога няма да им дам и един лев. Всеки гражданин трябва добре да се замисли къде дава трудно спечеленитре си пари и дали самите граждани не захранват тази червясала прогнила корупционна СИСТЕМА. С малко съвест и отговорност може да ги съборим много бързо. Всичко оприра до това къде си харчиш парите.

Факю

2019.05.22 | 09:54

5

Не правете никакви застраховки, всичко е менте и мафия в тая държава. Ще си приемат и измислят нови закони , само и само да не платят .

2019.05.22 | 09:54

4

А после викат нямало картел. Значи застраховките са поредната Пунта Мара

Дядо Йоцо

2019.05.22 | 09:52

3

Трябва да забравите за Бул Инс.Това е най ефективното наказание.Колко месеца ще издържат.

ШАЙКАТА

2019.05.22 | 09:12

2

ВЕЧЕ ,СЕ ГАВРИ СЪС ЖЕРТВИТЕ СИ. ПЪРВО -ГРОБАРСКА ФИРМА ТЕ УБИВА, БЕЗНАКАЗАНО и ПОСЛЕ РОДНИНИТЕ ТЕ ПОГРЕБВАТ ЗА СВОЯ СМЕТКА.ГЕНОЦИД ВЪВ НАЙ ЧИСТА ФОРМА.

Добави коментар

Водещи новини