В Генерал Тошево гневни заради отравянето на водата, търсят съдействие от държавата

  • 09 май 2019 12:54

  • 606
  • 2
В Генерал Тошево гневни заради отравянето на водата, търсят съдействие от държавата
© Pixabay

Отравянето на водата в Генерал Тошево разбуни духовете в града. Припомняме, че непосредствено преди Великден в питейната вода бяха открити пестициди. Двама души бяха настанени в спешното отделение на болницата в Добрич с кожни обриви, а прокуратурата започна дело срещу неизвестен извършител. 

Хората са крайно недоволни от работата на местното водоснабдително дружество. Обвиняват в бездействие и Националната служба за растителна защита - Добрич, която, по думите им, не извършва адекватен контрол при употребата на различни химикали и токчини вещества, особено от местните земедлеци в населените места в региона. 

Граждани на Генерал Тошево казаха пред Novini.bg, че проблемът в момента се състои в това, че от ВиК - Добрич не правят правилното изследване за наличние на токсични химикали, а за обикновена микробиология, и поради тази причина РЗИ - Добрич не може да издаде заповед за възстановяване на водозахранването в квартала

Според хората от града проблемът с отровената вода на квартала не е изолиран случай. Те заявяват, че от много години насам работата на ВиК - Добрич е под всякаква критика, че живеят под непрекъснат режим на водата. Категорични са, че това е недопустимо, предвид факта, че у нас жителите на Североизточна България плащат най-скъпо за ползването на вода. Настояват работата на ВиК - Добрич да бъде под надзора на Комисията за енергийно и водно регулиране, да се направи цялостен мониторинг на дружеството и неговата работа, както и да се направи пресконференция с шефовете на ВИК - Добрич Павел Павлов и инж. Тодор Гигински, на която да присъстват и хората от Генерал Тошево, за да се обсъдят въпросите и проблемите в града и начините на решаването им.

Отбелязват, че миналата година ВиК - Добрич отказва да участва в съвемстен мониторинг с РЗИ - Добрич, което е в нарушение на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Недоволните граждани са подготвили и петиция, която е изпратена до министъра на околната среда и водите, до министъра на здравеопазването, до Държавния санитарен контрол, до Комисията за енергийно и водно регулиране, с копие до кмета на Генерал Тошево и община Генерал Тошево ВиК - Добрич, Районна здравна инспекция - Добрич местни, регионални и национални медии.

Ето какво гласи петицията: 

"ОТВОРЕНО ПИСМО

от жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир, обл.Добрич

Във връзка с отравянето на питейната вода на 25.04.2019 г. в гр. Генерал  Тошево, кв.Пастир, обл. Добрич, бихме искали да сезираме всички държавни и общински институции, които имат пряка и косвена отговорност по настоящия проблем. Към днешна дата, действията и съвместната работа на ВИК - гр. Добрич и РЗИ -гр. Добрич, са абсолютно  неадекватни и безрезултатни, и поради тази причина, държим на съдействие и активност от всички изпълнителни, контролни и регулаторни органи.

Държим да ни информирате за:

-Извършения мониторинг на показателите на водата;

-Резултатите от мониторинга/пробите , които да бъдат обявени в сайта на ВИК -гр. Добрич, сайта на РЗИ-гр. Добрич, сайта на община Генерал Тошево както и информационното табло на кметството в кв.Пастир;

-Колко проби са взети равномерно разпределени по време и място съгл. Наредба 9;

-Как и чрез какви средства се осъществяват процедурите за профилактика на водопроводната мрежа, колко процедури са извършени до момента и колко още са необходими;

-Какви допълнителни, конкретни коригиращи действия се предприемат до този момент от отговорните институции, със цел подобряването качеството на водата и изолирането на замърсителите  съгл. Наредба 9, по възможност да се приложи подробен отчет;

-Краен срок с точна дата за възобновяване на водоподаването - отговори от типа в най-кратки срокове, не са задоволителни за населението.

Вече 14-ти ден жителите на гр. Генерал Тошево, кв. Пастир са лишени от правото си на достъп до питейна вода. До момента качеството на живот е значително влошено, а от утре има опасност да е застрашен и живота на хората. Според статуквото на Европейска България, 400 жители е напълно нормално да бедстват, докато едновременно с това, съвестно плащат своите данъци и осигуряват заплатите на държавните служители от Министерството на околната среда и водите, Министерството на здравеопазването, ДЗК, ДСК, Комисията за енергийно и водно регулиране, община Генерал Тошево, които със сигурност не страдат от липсата на вода.. Европейска България, европейски ценности..."

Последвайте канала на

Константин Тодоров
606 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
????

2019.05.09 | 14:03

2

ПИТАНЕ: КОЙ и КАК се ГРИЖИ за ЧИСТОТАТА на ПИТЕЙНАТА ВОДА в България?!

ползват химически оръжия

2019.05.09 | 13:47

1

Масови убиици провеждат чрез РЗИ показен терор срещу населението на БЪлгария.
Замерените при тестове на водни проби продавани вместо питейна вода показват ликвидационни до над 6 000 000 пъти над безвредните дози.
Отровените посещават лекари и получават неадекватна терапия. Мрат като мухи в много региони отровените с вода от чешмите.
УБииците не им пука .
НА първо място в света сме по убити с инсулти,инфаркти и рак.
Някой химически отровно токсични оръжия ползвани за ликвидация на населението на БЪлгария разтварят капсулирани утайки вкл радиоактивно канцерогенни от тръбите./NaClO/Натриев хипо хлорид.
Платени терористи началници на РЗИ нареждат жестоки глоби на ВиК ако не се продава само отровно токсично канцерогенна вода.Акциите са на мед мафията водени от терористи
..

Добави коментар

Водещи новини