Д-р Ангел Кунчев: В областта на общественото здраве липсата на кадри е водещ проблем

  • 22 март 2019 08:05

  • 408
  • 0
© Кадър: БНТ

В областта на общественото здраве липсата на кадри започва да става водещ проблем. Това заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Според д-р Кунчев този процес е много опасен, тъй като дори и перфектните лаборатории не работят сами, ако човек няма достатъчно опит. Той каза още, че наново трябва да се прегледа системата и да се въведе ред.

По думите на д-р Кунчев и в момента има места с добри заплати, но повечето са с ниски възнаграждения, което демотивира служителите.

Д-р Ангел Кунчев отчете сериозен недостиг на кадри за паразитолози, вирусолози, микробиолози, а епидемиолозите са по 1-2 души в област.

Готовността на държавата да реагира при някаква ситуация намалява значително, което е опасно, предупреди д-р Кунчев.

Трябва да се направи така, че да е мотивиращо да работиш в тази сфера, разбира се на първо място са заплатите, няма как да ги избегнем, но не само това и възможностите за растеж, възможностите да градиш кариера на място, а не да ходиш в други градове, да си плащаш обучението – нещо което млад човек трудно може да направи, коментира д-р Кунчев.

Novini.bg
408 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини