МОСВ призовава за внимание при палене на огньове за Сирни заговезни

  • 10 март 2019 06:59

  • 344
  • 0
МОСВ  призовава за внимание при палене на огньове за Сирни заговезни
© Булфото (архив)

Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ призовава за внимание при палене на огньове за Сирни заговезни, съобщава пресцентърът на министерството.

Заради традицията за палене на огньове на християнския празник Сирни заговезни, който тази година е на 10 март, МОСВ и Регионалните инспекции по околната среда и водите в страната напомнят, че нерегламентираното изгаряне на отпадъци е нарушение на Закона за управление на отпадъците. Забранено е да се изгарят автомобилни гуми, масла и други лесно запалими материали, които при горене отделят вредни емисии в атмосферата.

МОСВ напомня на кметовете на общини и кметства да извършат необходимия превантивен контрол и предприемат мерки за предотвратяване изгарянето на гуми и други отпадъци при отбелязване на празника. Според разпоредбите на закона глобите за нерегламентирано изгаряне на неопасни отпадъци са от 2000 до 5000 лв., а за маловажни случаи се налагат глоби на местонарушението в размер от 10 до 50 лв. срещу издаване на фиш по реда на Закона за административните нарушения и наказания. За неупражнен контрол от страна на кметовете глобата е от 1400 до 4000 лева.

Министерството напомня също за опасността от възникване на пожари в защитените територии и заетите от естествени екосистеми с висока природозащитна стойност територии. Затова призоваваме да не се пали огън извън определените и обозначени за това места, да не се разпалват и хвърлят в огъня леснозапалими изкуствени материи, масла и други запалителни течности. За да се избегне възникването на пожари, не трябва да се горят също сухи треви и растителни отпадъци извън определените места, пише в съобщението.

Последвайте канала на

БТА
344 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини