В МОСВ се проведе публично обсъждане на проекта на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух

  • 30 ноември 2018 14:06

  • 360
  • 0
В МОСВ се проведе публично обсъждане на проекта на Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух
© МОСВ

Публично обсъждане на проекта на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024 г.) със заинтересованите страни се проведе днес в МОСВ.

Програмата е разработена по споразумение за предоставяне на консултантски услуги между МОСВ и Световната банка. Проектът беше предоставен за обществен достъп на 2 ноември 2018 г.

„Изчакахме максимално дълго време, за да се запознаят заинтересованите страни и да дадат своите становища и мнения. След това следва да приемем този правителствен документ и да започнем изпълнението на мерките“, заяви министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе при откриването на дискусията.

Програмата определя отговорностите на национално и местно ниво за подобряване качеството на атмосферния въздух. В нея като основен замърсител с фини прахови частици (ФПЧ) са идентифицирани битовото отоплението и автомобилният транспорт.

Относно ангажиментите на национално ниво една от препоръките на Световната банка вече е отразена в приетите на първо четене в парламента промени в Закона за чистотата на атмосферния въздух – въвеждането на изисквания за нивата на съдържание на сяра, пепел и влажност в твърдите горива, посочи министър Димов.

По отношение на местната власт той подчерта, че по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 (ОПОС) са осигурени средства на общините за разработване и актуализиране на планове за подобряване на качеството на атмосферния въздух. Предстои предоставяне на финансиране по ОПОС и за реализация на конкретни мерки.

Основните акценти в програмата бяха представени от Ръсел Фрост, координатор на екипа на Световната банка, който подготви проекта на документа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
360 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини