За честта на отеснялата президентска фуражка

  • 11 февруари 2019 13:05

  • 16898
  • 0
За честта на отеснялата президентска фуражка
© новини.бг/архив/

В НДСВ не знаели, че щели да подкрепят нов политически проект, за какъвто преди дни заговори президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на. Това стана ясно днес от коментар на журналиста, бивш депутат Станимир Илчев. Държавният глава безспорно направи най-големият си гаф с изявлението, че е склонен да подкрепи създаването на нов политически проект. После продължи да се доомазва с подкрепата си за политиката на Венецуелския диктатор Николас Мадуро.

Каквото и както да шикалкавят привържениците и защитниците на стопанина на „Дондуков” 2, докато е президент той трябва да е „обединител” на нацията и няма право да огласява подобна идея, нито пък опозиционните си пристрастия. Като му мине мандатът – пътища много за каруцата му. Сега обаче изявлението му може да се окачестви само като гаф.

От встъпването си в длъжност, за която бе избран с подобаващо за институцията мнозинство, г-н Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на непрекъснато се включва в обсъждането на всякакви теми и проблеми в обществото ни. Къде уместно, къде не дотам, предвид поста му. И определено сее повече раздори, отколкото да прави каквото и да е друго.

В края на януари т.г. държавният глава поиска радикална промяна в "стила на управлението" и обяви, че би подкрепил нов политически проект, ако работи за модернизация на България. Той апелира и за предсрочни избори.

Според социолога Михаил Мирчев, който е син на бившия секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов и баща на депутата от БСП Стоян Мирчев, около президента може да се заформи нов политически проект, който лесно да спечели 7% на избори. Партията обаче нямало да бъде лява или дясна, а центристка и щяла да бъде "препълнена с хора от бившето НДСВ". Социологът беше и кандидат за кмет на София през 2015 г., когато много убедително загуби надпреварата с Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Дотук със сигурност само БСП направи заявка, че би подкрепила и би се съюзила с подобен идеен хипотетичен проект, зад който явно ще стои Радев. Ищахът на червената партия е по съвсем ясни причини.

Защо обаче президентът непрекъснато демонстрира колко му е тясна президенската фуражка и се прави на опозиционер на правителството, на партиен строител и ревностен критикар на институциите?

Поредно доказателство за това е и изявлението му за Венецуела, направено преди дни и предизвика протести и брожения. „Президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на сравни ситуацията във Венецуела със случващото се България и разкритикува решението на правителството да последва повечето европейски страни и да признае опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен държавен глава на латиноамериканската страна”.

Радев в това сравнение може би е имал предвид положението на България по време на соцуправлението на Жан Виденов, когато наистина имаше хиперинфлация, заплати от по 5 долара и пенсии от по 3 долара?!

Каквото и да е имал предвид, действията на държавния глава ясно сочат, че орязаните му правомощия по Конституцията от една страна и очевидно високото му самочувствие, го стягат като отесняла фуражка. Тогава какво ще следва?!

Последвайте канала на

Аделина Делийска
16898 0

Водещи новини