Астрономите от обсерватория „Рожен“ работят пети ден без ток

  • 29 януари 2019 20:49

  • 600
  • 0
Астрономите от обсерватория „Рожен“ работят пети ден без ток
© Булфото (архив)

Астрономите от националната обсерватория "Рожен" работят без ток вече пети ден, а заради паднали дървета и непочистен път от петък насам са принудени да се придвижват пеша, за да стигнат до обсерваторията.

По това време на годината в най-голямата обсерватория на Балканите работят между 15 и 20 души, но заради липсата на достъп до нея, през последните два дни там се качват само двама, разказа пред "Дарик" директорът й Никола Петров. По думите му съвсем нормално е да има повече сняг и да се стигне до прекъсване на електрозахранването, но не и да има сключени договори за почистване на пътищата и те да не се чистят.

Никола Петров коментира още: "Работим с лопати, ринейки сняг, за да се загреем. Не сме бедстващи, не става въпрос ще оцелеем или не. Но за това вършим ли си работата - не си я вършим. Не можем да я вършим. Това не е работа. И всеки трябва да е в разбиране, че за три дена наваля един метър сняг, има паднали дървета, може да се скъсат електропроводи, да няма ток. Но това да се сключват договори за почистване на път и след това да не го почистят, това вече е несериозно според мен".

"От енергото днес предложиха да ни докарат генератор. Добре, но няма как да го докарат, защото няма откъде да минат. Няма, персоналът не се качва. Има обслужващ персонал, има хора наблюдатели, в лошо време така или иначе не може да се наблюдава, но въпросът е, че някой трябва да остане на този кораб. Не може така да зарежем апаратура и техника, която струва десетки милиони левове. Мога да си тръгна веднага, пеша се стига навсякъде. Къде са фирмите, които са сключили договор за почистване?", попита директорът на обсерватория "Рожен".

И каза още: "Чиста покривка метър и половина. Няма къде да се избутва, необходима е роторна машина, а такава нямало, защото била ангажирана на други места. Да, има главни пътища, населени меса, до които трябва да има път - там нека да отиде. Но когато е една машина, какво да очакваме от нея?! Това нещо не се решава, когато проблемът е дошъл, ние трябва да сме подготвени за него и предупрежденията за този сняг бяха от седмици".

Последвайте канала на

Novini.bg
600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини