Дни на отворените врати в Астрономическата обсерватория на СУ

  • 20 април 2018 13:16

  • 1044
  • 0
Дни на отворените врати в Астрономическата обсерватория на СУ
© pixabay.com

На 21 и 28 април от 16.00 до 22.00 часа Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в Борисовата градина ще бъде отворена за посетители. За тях е подготвена разнообразна програма с кратки лекции на достъпен език и с възможност за наблюдения на Слънцето и Луната при ясно небе, съобщи пресцентърът на СУ.

Посетителите ще имат възможността да разгледат обсерваторията и да разговарят с астрономите.

Първата инициатива на 21 април е за пролетния Световен ден на астрономията. Тогава Ганчо Ганчев - докторант в Катедрата "Астрономия" на СУ, ще изнесе лекцията "Слънчеви и Лунни затъмнения", а лекцията на Иван Радев - студент-магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията", е озаглавена "Датиране на Земята". За екзопланетите ще говори Християн Михайлов - студент-бакалавър по "Астрофизика, метеорология и геофизика", а отговор на въпроса "Какво може да научим от звездните купове?" ще даде Калина Стоименова - студент-бакалавър по "Астрофизика, метеорология и геофизика". Пламена Петрова - студент-магистър по "Астрономия и популяризация на астрономията", ще говори за пулсарите.

Загадките на високите енергии във Вселената ще се опита да разкрие Милен Минев - докторант в Катедрата "Астрономия".

На 28 април е Денят на отворените врати на Физическия факултет на Софийския университет. Тогава лекции в обсерваторията ще изнесат екипите на Катедрата "Астрономия" и на Катедрата "Метеорология и геофизика". Студенти и преподаватели от двете катедри ще говорят по темите - история на морската навигация; планетата Юпитер; активни галактични ядра; геофизика на Марс - дни преди старта на мисията InSight; как изучаваме океана от Космоса; земетресения и цунами; фини прахови частици в земната атмосфера. Ще има и представяне на метеорологични уреди.

Нора Виткова
1044 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини