Очаква ли се драстичен скок на горивата?

Протест на "жълтите жилетки" се очаквa и у нас още тази седмица. Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници. Те ще настояват да не влиза в сила приетият Закон за горивата. Сдружението търси подкрепа от президента, омбудсмана, депутати, които да съдействат за отлагането на закона.

"Няма да има вандалски прояви, протестът ни ще бъде мирен и безсрочен, докато не се върне законът за преразглеждане в парламента", коментира в студиото на сутрешния блок на Bulgaria ON AIR говорителят на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Симо Симов.

Той уточни, че законът е лобистки и корупционен, и ще доведе до масови фалити на малки търговци и закриване на бензиностанции в малките населени места. Приемането му щяло да остави на пазара двама или трима големи играчи, които да договарят цените и по този начин монополът ще стане още по-голям.

"С отпадането на много от малките търговци ще се стигне и до драстичен скок в цената на горивата", каза още Симов.

Припомняме, че законът беше приет от Народното събрание през месец юли. Той въвежда специални изисквания за регистрация на търговците с нефт и нефтопродукти. От големите търговци на горива да се изисква капитал, не по-малък от 1 млн. лв., а за дребните – 20 хил. лв.

Забранява се зареждането с горива на превозни средства или извънпътна техника или механизация от мобилни бензиностанции. При нарушение на забраната се налага глоба или имуществена санкция от 20 000 до 200 000 лв.

Водачите са длъжни да зареждат с гориво само на бензиностанции, които разполагат с резервоари, трайно прикрепени към недвижим имот.


 

Коментари

 1. 2019.01.08 | 11:07

  Според мен, вещо и компетентно трябва да се изкаже, ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ.И без друго ще стане така както той каже.Много са близки с Премиера и няма как да не му вярваме.

 2. 2019.01.08 | 10:43

  Те изкуствено понижиха цените и сега се чудят как да си оправдаят покачването отново, а иначе ни е ясно, че не ги устройват правилата - неудобно им е да правят милиарди всеки ден, защото не са вързани към НАП и никой не им хваща далаверите! Да не говорим за хващаните всеки ден нелегални мобилни "бензиностанции", за далаверите с т.н. земеделски бензиностанции, които никой не следи какво продават и на кого...... Незабавно ги оставете да фалират, но първо ги третирайте, както Франция си третира "жълтите жилетки" - нарушат ли правилата - бой и арести! Стига милионери са изнудвали държавата !

 3. 2019.01.08 | 10:19

  Отново шоково поскъпване, някой брои ли ги за изминалите 2 месеца? Седесарската демокрация ще ни унищожи, или ние ще ги изколим, или те нас ще ни умъртвят.

  1. 2019.01.08 | 10:39

   За вбъдеще, ако обичш пиши псевдо-сеесарски, защото такова нещо СДС няма, всички са преоблечени комунисти.

 4. 2019.01.08 | 10:15

  Прави са малките търговци, но управляващите са на страната на монопола.

 5. 2019.01.08 | 09:48

  Започна психологическата подготовка за повишаване цената на горивата. Не могат да търпят ниски цени, далаверата на първо място.

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Общество

още

Анкета

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Според вас имат ли отношение изборите в САЩ в България?

Избрано от Интернет