От БПГА не са съгласни с предложението за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за петрола

10 януари 2019 12:44

От БПГА не са съгласни с предложението за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за петрола
© Pixabay (архив)
493 0

Членовете на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ са несъгласни с предложението за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Това се посочва в декларация на БПГА, изпратена до медиите, която е по повод на решението на Министерския съвет от 09.01.2019 г. да внесе в Народното събрание законопроект за отлагане с 6 месеца на влизането в сила на закона. Според БПГА по този начин се "протака влизането в сила на закон, вече приет от българския парламент и това означава продължаване на живота на сивата икономика в структуроопределящ сектор за България, какъвто е производството и търговията с течни горива".
Членовете на БПГА изразяват и възмущението си от това, че се предлага отлагане без никаква дискусия и консултации със засегнатия бранш.

"Смятаме, че се прави целенасочен опит реалната дискусия за ограничаване на контрабандата, ДДС-измамите и други незаконни схеми в сектора, да се измести от спекулации за противопоставяне на големи и малки фирми в бранша и за ограничаване на свободната конкуренция. Заявяваме, че това никога не е било цел на компаниите, членуващи в БПГА", се казва още в декларацията. От петролната и газова асоциация припомнят, че публично са изразявали мнението си, че в условията на пазарна икономика, трябва да има равнопоставеност между участниците на пазара, която може да се осигури чрез ясни законови правила в сектора. По този повод БПГА настоява за среща с министър-председателя по темата, за да представи своята позиция.

БПГА изразява разочарование и от действията на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/, на която асоциацията е член. Причината е, че от КРИБ са изпратили писмо до министъра на икономиката Емил Караниколов, с което се иска отлагане на влизането в сила на закона, и в което се правят предложения за промени в текстовете му. За това писмо БПГА не е била информирана и то не е било съгласувано с асоциацията, въпреки че е член на КРИБ.

Освен това, преди да се приеме от парламента, законът е минал през период на обсъждане. Това е било времето, когато КРИБ предложи изменение на текстовете, припомнят от асоциацията. Поради нарушаване на устава на КРИБ, на извънредно заседание на Управителния съвет на БПГА на 09.01.2019 г., е било решено да бъде прекратено колективното членство на сдружение "Българска петролна и газова асоциация" в КРИБ, се посочва още в декларацията.

Филип Епитропов
493 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини