Търговци и превозвачи на горива готвят масови протести заради спорен закон (видео)

07 януари 2019 11:42

Търговци и превозвачи на горива готвят масови протести заради спорен закон (видео)
© Novini.bg
1583 4

От Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива заплашиха с протестни действия още тази седмица, ако не бъдат преразгледани текстовете в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. По думите на представители от бранша законът обрича на фалит малките бензиностанции в страната, предаде репортер на Novini.bg.

,,Според предвижданите промени в Закона търговците трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол. На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. В такъв случай няма справедливост. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява. Това ще доведе до повишаване на цените. Затова молим институциите за спиране на закона. Инициирахме подписка от гражданите и събрахме над 2500 подписа против този закон. Обърнахме се към омбудсмана Мая Манолова да внесе тази подписка в Конституционния съд, защото това е гласът на хората'', заяви пред журналистите Симо Симов, говорител на Сдружението.

Той обяви също така, че от бранша предвиждат да организират протести, подобни на тези на "Жълтите жилетки" във Франция.

,,Не заплашваме никого. Но когато човек е отчаян и си губи хляба, е готов на всичко. Решихме и ние да се идентифицираме с Жълтите жилетки, затова ще излезем на улицата и то още тази седмица. Очакваме към протестите да се включат над 400 000 души. Нашите фирми са на територията на цялата страна. Искаме да обясним на хората, че с този закон не само ние ще останем на улицата, тъй като този закон ще има ефекта на доминото'', обясни Симов.

,,През изминалите месеци направихме много среди с политически личности, които обещаха, че ще бъде преразгледан законът, но до такива действия не се стигна. Това е и корупционен закон, не само лобистки. Нямаше абсолютно никакъв дебат по закона. Проблемът е в кошницата с моркови – колкото по-голяма е кошницата с моркова, тогава може да си позволиш всякакъв закон. Но ние няма да се откажем. Трябва да има такъв закон, но не в такъв формат, който да обслужва и защитава монопола'', сподели още Симо Симов.

,,Законите, които се приемат напоследък, изглежда не обслужват хората и обществото. Идеята за приемането на този закон според вносителя е заради борбата със сивата икономика в бранша. В тази връзка имаме един въпрос към управляващите. Как по-точно чрез увеличаване на обема до 50 куб. м. ще се защитят интересите на държавата? И нещо друго, колко от дребните търговци ще могат да си позволят да разполаган с минимум от 10 000 бутилки? Говорим за сума от порядъка на 500-600 хиляди лева. Как смятате, че един такъв търговец ще бъде в състояние да заплати такава сума? В колко места у нас има домакинства, които са на газ и пропан-бутан? В условието за тази бройка няма никакъв замисъл. Това е поредната бариера за оставане в пазара. Този закон е обида за всеки средноинтелигентен човек в страната'', коментира Пламен Стоянов, член на УС на Сдружението.

,,Ще отпаднат много от малките обекти, което ще доведе до монопол. Ще има едно изкуствено задържане на цените, даже може леко да поевтинеят. Но след една година те ще тръгнат нагоре и тогава няма да има кой да ги спре. На пазара има и малки фирми, които са колектив на горивата и които поддържат пазара на горивата. Няма кой да удържа цените, когато ги няма малките фирми. Точно това ще стане с монопола'', посочи той.

,,Това е нашата грозна икономическа действителност. Държавният бюджет ще претърпи огромни загуби, тъй като това е лобистки закон. Ако влезе в сила, цената ще се плаща от всички нас'', разкри още Стоянов.

Владимир Василев
1583 4

Свързани новини

Коментари (4)

Добави коментар
00

2019.01.07 | 13:40

112845

богатите стават още по богати - народните дупетати обслужват само техните интереси

2019.01.07 | 13:32

112840

Те големите ще ги изкупят, тези сметкаджии на дребно са вредни

2019.01.07 | 12:03

112815

КРАЯТ НА ДАЛАВЕРАТА С НЕЗАКОННИ ГОРИВА ПЛАШИ МАЙМУНИТЕ

2019.01.07 | 12:02

112814

че организират на мама си шундата

Добави коментар

Водещи новини