Сключени са договори за 50% от бюджета на ОП "Околна среда"

  • 18 декември 2018 13:28

  • 349
  • 0
Сключени са договори за 50% от бюджета на ОП "Околна среда"
© МОСВ

Подписаните договори по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС) от началото на програмния период досега са за над 1,6 млрд. лв., което представлява близо 50% от ресурса на програмата. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе по време на годишното информационно събитие на програмата в понеделник вечерта.

Министърът допълни, че ресурсът от близо 3,6 млрд. лв. е достъпен за бенефициентите, като най-голяма част от инвестициите са в сектор  „Води“.

„Очакваме 14 ВиК оператора всеки момент да започнат да подават своите проектни предложения, така че в рамките на следващите 5 години качеството на пречистване на питейните и отпадните води да бъде на много по-високо ниво. С изпълнението на тези проекти ние не просто отговаряме на европейските критерии, но се грижим за здравето и живота на хората в България“, каза министър Димов. Той обясни, че към момента на бенефициентите са изплатени над половин милиард лева, а сертифицираните средства до края на годината ще достигнат 460 млн. лв.

Ръководителят на Управляващия орган на ОПОС 2014-2020 г. Валерия Калчева представи напредъка по програмата за 2018 г. „През тази година успяхме да обявим 9 процедури на стойност над 2 млрд. лева“, съобщи Калчева. Тя допълни, че сключените договори през 2018 г. са 55 с инвестиции от 850 млн. лв. Изплатените към бенефициентите средства само за тази година възлизат на над 367 млн. лв. или 10,6% от бюджета на програмата. „През 2018 г. беше реализиран сериозен напредък, но изпълнението на програмата не е само цифри, а цифрите не са самоцел. За всички нас, чиято работа е свързана с реализацията на екологични мерки, е ясно, че ефективното, балансирано и щадящо използване на природните ресурси е от първостепенно значение за природата – домът, в който живеем“, каза още Валерия Калчева.

Тя подчерта, че мерките в секторите води, отпадъци, биоразнообразие и качество на атмосферния въздух изискват значителен ресурс, но са тежки за реализация и често непопулярни сред гражданите.

„Наред с положените усилия за ускоряване на темповете на договаряне и разплащане по проектите, през тази година обърнахме и сериозно внимание на популяризирането на всички ползи от изпълнението на екологични проекти“. През 2018 г. значимостта на мерките по ОПОС бяха представени за най-малките, с организираната за тях „Зелена олимпиада“, и за-големите – с представяне на 3D светлинен спектакъл пред Националната галерия „Квадрат 500“. Като резултат от целенасочените информационни кампании и съгласно проведено социологическо проучване, ОПОС е разпознаваема за 76% от гражданите, което отрежда програмата на първо място по разпознаваемост сред осемте оперативни програми.

„Уверена съм, че представените резултати могат да бъдат отчетени положително. Те обаче, нямаше да бъдат възможни без професионална подкрепа, взаимни компромиси и упорит труд. Тук е мястото да благодаря на всички, с които и тази година посрещахме заедно предизвикателства и постигахме цели“, каза Валерия Калчева.

Последвайте канала на

Владимир Василев
349 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини