Майките от инициативата "Системата ни убива": Отново сме излъгани

  • 28 ноември 2018 13:15

  • 1805
  • 4
Майките от инициативата "Системата ни убива": Отново сме излъгани
© Булфото (архив)

Майките от инициативата "Системата ни убива" публикуваха отворено писмо до председателя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на социалната политика, омбудсмана и медиите. В него те заявяват, че отново са излъгани, а след вчерашното заседание на социалната парламентарна комисия е станало ясно, че Законът за личната помощ по думите им е "осакатен до 100% инвалидизация".

Според тях е извършена подмяна на текстове и законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане. Това ще доведе до дискриминация и списъци на чакащи за лична помощ, алармират майките.

В лично обръщение към Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Владислав ГорановВладислав Горанов Владислав Иванов Горанов е министър на финансите. Роден е на 30 април 1977 г. През 1999 г. завършва, майките заявяват: "Освен че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате".

В новия Закон за личната помощ, на децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева, и използват асистент, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината доставчик, независимо от броя на определените часове за лична помощ.

"150 млн. са факт, но те не отиват за Закона за личната помощ, а за Закона за хората с увреждания. Не може да се гласува закон, за който няма пари. Това е прах в очите", коментира пред БНР Мая Стоицева - представител на родителите на деца с увреждания.

"Те на практика не са се изгубили, но отиват за новата финансова подкрепа, която ще влезе в сила от януари и която вече се определя до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласува един закон - този за личната помощ, за който няма финансиране. Това, което вчера "взриви", беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпоредби, която казва, че тези 71 млн., които са предвидени за лични асистенти, всъщност са предвидени от януари до септември и на практика оставят Закона за личната помощ без нито един лев подкрепа", подчерта Стоицева. 

Тя попита какво става след 1 септември с асистентите и допълни още, че на практика идеята за отчитане на личните нужди се срива напълно.

Майките на деца с увреждания не разбират защо политиците са направили този ход. Стоицева бе категорична, че са в готовност за протести. "Ако протестите се възобновят, те вече трябва да са за отговорност за това защо няма средства, кой не го реши, кой и как го прецени, дали няма средства или няма воля", отбеляза тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1805 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
мда

2018.11.28 | 19:59

4

Абе отделете им два милиарда че да млъкнат най-накрая. Да си ги разпределят там няколко хиляди души и да си гледат идиотчетата като царе. Ние ще ги изработим с данъците, няма страшно.

Димитрова

2018.11.28 | 14:15

3

Скъпи майчета! Какво точно искате? Вие за актуализация на бюджет не сте ли чували а? Подкрепях ви в началото ами сега нещо не ми се връзват нещата. В голяма степен не сте ли ВИЕ лични асистенти на децата си? Този закон само за децата ли се прави? Как ще го обясните на възрастните, които също имат нужда от подкрепа (разбирай личен асистент)?
А какво правим с даренията, които получавате? Нещо чух за Слави Трифонов едни пари.....
Тях за какво ви ги дават? За престоя на улицата ли? Замислете се малко!!!

данъкоплатец

2018.11.28 | 13:39

2

930 им даваме на месец и са недоволни, кога ще са доволни тези кресливи жени?

свидетел

2018.11.28 | 13:26

1

Пак ще врякат тези.

Добави коментар

Водещи новини