Бисер Петков: Нова агенция ще следи за качеството на услугите за социално слабите и хората с увреждания (видео)

  • 20 ноември 2018 12:39

  • 1278
  • 4
Бисер Петков: Нова агенция ще следи за качеството на услугите за социално слабите и хората с увреждания (видео)
© Булфото (архив)

В Министерство на труда и социалната политика ще заработи нова структура, която ще следи за качеството на социалните услуги. Тя ще има за фокус контролът върху качеството на услугите, ще разработва стандарти на социалните услуги, както и ще отговаря за квалификацията на персонала, осъществяващ социални услуги. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  по време на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg.

"Новият законопроект има за цел да улесни достъпа до социални услуги. Това се постига чрез национална карта за социалните услуги, както и регламентиране на социални услуги, които се ползват от лица, изложени на риск. Редом с това се регламентират и т.нар. общодостъпни услуги", каза Петков. "Втората цел на законопроекта е да се регламентира качеството на социалните услуги и тяхната ефективност, или подкрепата от която имат нужда, ползващите социални услуги. На трето място да се осигури по-голям контрол на финансовия ресурс", допълни той.

От КНСБ обявиха, че подкрепят проекта за социалните услуги.

„По него се работи почти две години. Той не е възникнал поради желанията на протестиращите. По време на целия процес участваше експертен състав“, посочват от синдиката.

Оттам признават, че има още някои неща, които трябва да бъдат доработени. От КНСБ посочват, че законопроектът за социалната помощ и недоволството на хората са забавили целия пакет от мерки. „Има недостатъци в Закона за хората с увреждания. Правителството даде много повече внимание на тези, които протестираха без да имат достатъчно професионална квалификация. КНСБ се опасява, че на 1 януари 2019 г. тези три законопроекта ще се сблъскат. Според синдикатът законопроектът за социалната помощ е едно препятствие в реформата.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1278 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
начо

2018.11.20 | 18:41

4

„По него се работи почти две години.- и още две да работите пак няма да го направите.докато лижете г....те на политиците , аужким защитавате народа.

2018.11.20 | 15:12

3

Айдеее нова агенция. Вместо да им вдигнат помощите.

Въййй

2018.11.20 | 15:11

2

Еми дам нали трябва определен кръг от хора да са добре. Пък тези пари идват от народа ,защо пък да не направят нов орган,могат правят Боко трябва да е щаслив

Седесарски лайна

2018.11.20 | 14:00

1

А така, отваряйте нови държавни хранилки за седесарски търтеи и после пак увеличете всичко от първа необходимост шоково.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини