Е, защо сега ги арестувате хората? Я ги оставете намира!

  • 29 октомври 2018 15:16

  • 13628
  • 19
Е, защо сега ги арестувате хората? Я ги оставете намира!
© Булфото (архив)

Ако още веднъж някой пита – ей така – невинно, мимоходом, колкото да си запълни времето с плямпане, но пък и публично, разбира се – що тия арести сега се случват, защо досега никой не е правил нищо срещу заподозрените… ще ми се доповръща, честно!

Ами, хора, мили хора, Ал Капоне някога са го следили, дебнали, опитвали са се да го заковат, но накрая – успели са само и единствено за данъци да го пипнат. И е умрял в затвора. Това е. Справедливостта и възмездието не винаги идват в опаковката на юридически подкованите обвинения, мотивирани спрямо най-важните и големи престъпления на извършителя. 

Понякога идват в опаковката на скрита справедливост. 

*

Не съм очаквал, честно – не съм очаквал ни най-малко, Баневи да бъдат закриляни с въпроси от типа: „ама защо сега?“ и обяснения, като: „ама това е разчистване на сметките“. 

Сега, защото сега са намерили как. Разчистване на сметките? Мхм. Да. И сметката е много, ама много голяма. Някой да има нещо против? Някой, който не носи фамилията Банев, имам предвид. 

Как може хора, които си прекарват 99% от времето в мрънкане как този или онзи ги бил ограбвал, потискал, мачкал, скапвал им живота и т.н., да се юрнат пак да търсят теория на конспирацията в това, че именно онези, от които са се оплаквали досега, са на път да получат възмездие?

Не било по правилния начин… ако можех да се плесна по челото по-звучно, щяхте сега да го чуете там, където сте. 

Било предизборно – кампания. Добре, така да е. Дори да е „предизборно“. Преди години аз лично мрънках срещу обновяването на една градинка в квартала – акцията си беше чисто предизборна на кметицата на района, в който живея. Мрънках, но след това (до ден днешен) ходя в тази градинка и се радвам, че я има. „Предизборният“ ход беше очевиден, да. Но все нещо, все в някакъв момент трябва да се случва и да се върши. Или бъркам? 

Нали искахте възмездие? Нали искахте справедливост? Точно по вашия си начин ли трябва да се случва? Ох, какво питам пък и аз – разбира се, че трябва по вашия начин да се случва. Искате ли нищо да не правим? Защото все някой ще ни обвини, че се случва рекламна кампания. Най-добре да не правим нищо, да са си доволни всички. Я, по-сериозно. 

Преди години, може би десет или повече, попаднах на едно официално откриване на разширение на фабрика на Баневи. Бяхме извикани много журналисти – да отразяваме мега-, гига-събитието. Баневи закъсняха „почетно“ и се появиха – цялата „Ла фамилия“ – с два Майбаха. Не един. Два. За незапознатите – това е лимузина, която струва 4 пъти колкото апартамента, в който живеете. „Ла фамилия“ дойде с два такива. 

Доста възрастният баща на Банев – онзи, благодарение на когото всичко е започнало някога, очевидно страдаше от глухота и на сина му се налагаше да му обяснява с кого точно го запознава. В един момент започна почти да крещи, когато му обясняваше, че еди-кой-си му е бил колега, защото и той е бил в не-знам-кое-си управление на Държавна сигурност. 

Чудите се дали му е станало неудобно, че хората наоколо са го чули? Не

Та, пичовете с Майбаха, да знаете, са същите, които едно време ви обясняваха колко е гнил капитализмът и са ви (съжалявам, но няма по-подходяща дума) заставяли да го мразите. Те са ви забранявали да пътувате в „гнилия“ Запад и са заставяли граничарите да стрелят по вас, когато сте искали да напуснете техния „социалистически рай“. 

*

Съжалявам, че ще разваля настроението на всички онези от вас, които не спират да се радват и покланят на братята Василеви, са фенове на ВИС-2 и си мислят, че мутрите са „баси пичовете“ и са „точни момчета“, но на нас и мафията ни е сбъркана. Ако в САЩ, например, мафията е създадена с кръв и бой, и убийства, и рискове, и залагане на главата в торбата, и кратък живот на гангстерите, то нашата мафия е създадена с партийни куфарчета и поръчки – малко като игра на „каубои и индианци“ – ти ще си прокурор, ти – съдия, а ти – ще си лошият. 

Да, едно време – през далечната 1944 г., по примера на вече развалената Русия, наречена СССР, и тук заграбилите властта са направили една голяма гадост – взели са черпака, бръкнали са в дъното на обществото и, каквото са намерили там – са го направили „елит“. Депутати, директори, ОФ-ейци, партийни секретари, агенти. Сволочь

А техните наследници и сега ти казват как да живееш. Понимаешь? 

Но пък си имаме паметник на бай Тошо. Що не? Аз даже се чудя защо не вдигнат и един на Хитлер в Берлин. А, чакай – комунизмът не беше ли обявен, според един закон, за престъпен режим и не бяха ли неговите символи забранени? Е, сигурно бъркам. 

*

Има и още един „спектакъл“. Арестът на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Петър Харалампиев. Е, не се посвениха хората да питат и за него: „защо той, защо сега, не е ли ПР акция?“

А, сигурно. 

А други въпроси не ви ли хрумват? Например: „защо един „патриот“ е уличен в корупция, от която капят пари от хора, които искат да придобият българско гражданство?“

Добре де, оценявам иронията. Все пак Валери „Няма-да-подавам-оставка“ Симеонов беше гласен за шеф на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, а беше и начело на Националния съвет по етническите въпроси. Да, това не е шега. Както и това, че Волен СидеровВолен СидеровВолен Николов Сидеров е български политик и журналист, лидер на крайнодясната националистическа оглави някога парламентарната комисия за парламентарна етика. 

ДАБЧ, между другото, е под крилото на Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Само казвам. 

А Харалампиев май беше сложен на поста с голямо лобиране от ВМРО? Или бъркам? А, когато се появи на снимка с тениска, на която пишеше „Вермахт“, Красимир КаракачановКрасимир Каракачанов Красимир Дончев Каракачанов е заместник министър-председател по обществения ред и сигурността го защити, че всъщност „Вермахт“ било име на рок група. Добре че няма известни групи с името „Адолф Хитлер“… 

Та, обвиняват Харалампиев, че прибирал по 5000 евро на човек, при корупционните схеми за БГ гражданство. Е, ако това е вярно, с какво е по-различен от трафикантите на имигранти? А, да – с това, че е патрЕот. Всъщност е председател на национално движение „БГ патриот“. 5000, а? Евро. Ами, уредил се е човекът, нали?

Помните ли това: 

Патриот е - душа дава
за наука, за свобода;
но не свойта душа, братя,
а душата на народа!
И секиму добро струва,
само, знайте, за парата,
като човек - що да прави?
продава си и душата
“. 

~ ПАТРИОТ ~
Христо Ботев

 

Преди патриотите защитаваха Харалампиев, че не бил расист и нямал афинитет към Третия райх и т.н. Сега се разграничиха от него и заявиха с официално писмо, че подкрепят разследващите. Оставиха го тоя път в калта, какво да се прави… Може би подкрепата варира според вида и размера на издънката. Просто да си знаете, ако решите някой ден да се пробвате по етажите на държавната власт. 

И един последен въпрос ми се върти в главата (не задължително свързан с последните събития – просто ей така появил се): Защо „патриот“ задължително трябва вече да означава „расист“ и корумпиран тарикат? 

Ето ви текста към една карикатура, публикувана в списание MAD през 1968 г., в разгара на войната във Виетнам:

Вижте супер патриота. 
Чуйте го как проповядва колко обича страната си. 
Чуйте го как проповядва омразата си към либералите….
И умерените… и интелектуалците…
И активистите… и пацифистите… 
И малцинствата… и чужденците…
И профсъюзите… и тийнейджърите…
И много богатите, и много бедните…
И хората с чуждестранно звучащи имена…
Сега знаете какво е супер патриот. 
Той е онзи, който обича страната си, 
Докато мрази 93% от хората, които живеят в нея
“. 
 

Последвайте канала на

Александър Томов
13628 19

Коментари 19

Добави коментар
М

2018.10.31 | 08:51

19
Рано или късно идва Видовден
Мишо

2018.10.31 | 04:29

18
Браво на Сашо Томов. Много точно...
Незабравка

2018.10.30 | 07:27

9
Не,въпроса ми е не е този от който ще ти се доповръща сашо. Въпроса ми е защо ти не си в затвора за Кремиковци?! Въпроса ми е защо углавните крадци и престъпници боко,цецо и шайка не са осъдени! московски?! делян Хасково гейт?!!!
Незабравка

2018.10.30 | 22:58

17
Доказани са кражбите на цецо! не на Нинова.А боко,цецо и цялата шайка докараха България до тук! За каква приватизация говориш? Геноцид върху българският народ!!!
забравима ми

2018.10.30 | 17:46

15
Случайно ли пропускаш К. Нинова- за нея е доказано за кражбите? А Боко, Цецо, какво са откраднали- кой завод, коя фирма са приватизирали бандитски? А, забравима?

2018.10.30 | 16:31

14
само да уточня. Този А. Томов не е ОНЯ А. Томов :)

2018.10.30 | 21:17

16
Милите, те са бедни и невинни. Нашия съд ще ги пусне!!!
пунта мара

2018.10.30 | 09:20

10
e добре , ама откупилите се ? Гергов....ами този с лаФките, ами Лотарията с билетчетата.
Как става така ,че увеличават застраховки , данъци коли и тн , а на хазарта стои необложен с данък Къде го има това?

2018.10.30 | 16:30

13
Всъщност при лотрията с билетчета се облага всеки залог с 15%. :)
Боби

2018.10.30 | 12:07

12
Всичките да ги гепите и да плащат! Застанете на Симеоновско шосе, в София, и почвайте!
Пет

2018.10.30 | 10:01

11
Така е .много от думите са истина...и НЕ са само тези .който са за наказание...Бившите Комунисти са сегашните Капиталисти! Те и техните семейства и верни другари от държ. сигурност са перачите на парите ...раздавани с куфарчета от хазната преди да изпадне държавата в страшната криза на 90 те години.когато и хляб нямаше редовно...това много хора са го забравили и сега се плюва по всеки политик...ама народа си е с овче търпение! Бе.екане от стадото.няма подобрение! България ще загине като държава...важното беше да се поощрява раждаемостта на ин.дий.ските родове.Трагедия!

2018.10.30 | 07:20

8
Празни слагачески отвратителни помиярски угоднически ДУМИ
Барби и Кен ...

2018.10.30 | 07:03

7
Ако не беше толкова трагично, щеше да е смешно ...
hawkeye

2018.10.30 | 06:28

6
ПРИЛИЧАТ НА ДВА СОПОЛА.

Добави коментар

Водещи новини