Ангел Найденов: В БСП ескалира напрежение, разочарование и разделение...

  • 16 октомври 2018 17:21

  • 8250
  • 10
Ангел Найденов: В БСП ескалира напрежение, разочарование и разделение...
© новини.бг/архив/

В Деня на Българската авиация - за надеждата и оптимизма в подобряването на съсипаната Българска армия, в частност и във ВВС, за разкола и разрухата в БСП, за еднолично управляваната партия от председателката Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за, пред „Новини.бг.” говори бившият военен министър, един от знаковите социалисти Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен.

- Г-н Найденов, като бивш военен министър, вълнувате ли се в Деня на Българската авиация и какво бихте казал на колегите си?

- Най-напред - Честит празник! Днешният ден на Българската бойна авиация и военновъздушните сили е повод както да погледнем назад към историята – 106 години от първия боен полет, така и да се взрем в настоящето и да помислим за бъдещето. Свързващата нишка са хората – професионално отдадени и емоционално свързани за цял живот с военновъздушните сили.  Да са живи и здрави, да гледат с повече оптимизъм напред и да не пестят сили и усилия за доброто име на българската авиация, което те и правят.

- Кои са най-важните проблеми пред бойната ни авиация, според вас?

- Не са по-различни от основните проблеми на въоръжените ни сили. Липсата на достатъчно бойна техника, остаряло въоръжение, недостатъчно финансово осигуряване и некомплекта. В този смисъл и проблема, че интереса към работата в тези сектори в последните години е силно намалял, в цялост това е валидно и за БА. Напоследък има някакви основания за повече надежда и оптимизъм. Очакваме сключването на необходимите договори за поддръжката, ремонта и експлоатацията на самолети и хеликоптери, очакваме решения, свързани с осигуряване на достатъчно ресурс, който да позволява навременна доставка на резервни части и гориво и съответно по-голям обем на броя летателни часове, което е част от подготовката на летците.

- Очакват ли се сътресения при преминаване на нова летателна техника?

- Не, не очаквам такива сътресения, защото съм убеден в професионализма на командването на ВВС, на ръководството на МО. Силно се надявам, че са отчетени необходимостите от подготовка и обучение на летците за новата бойна техника, така и съответно за постигане на пълна оперативна готовност относно новите бойни платформи.

- Президентът призова към „радиомълчание” около избора на новите изтребители, вие съгласен ли сте да се мълчи?

- Честно си признавам, че не зная към кого точно бе отправен този призив. Вероятно към всички. Ако става дума за членовете на експертната комисия, бих го разбрал. Но няма как този призив да е към хората, свързани със сигурността и отбраната на страната. Още повече, че изборът на новия боен самолет за бг авиация са предмет на широк и разбираем обществен интерес. Вероятно апела на г-н Радев трябва да се приема като призив да не се поддават на елементарно лобиране.

- По този повод в социалните мрежи плъзна закачката, че държавният глава е прихванал „Грипен”-вирус, как ще коментирате това?

- Интересна метафора, но не мисля, че може да бъде отнесена към президента.

- Освен бивш военен министър вие сте и един от знаковите представители на БСП, взел участие в подписката за вестник „Дума”, която силно разтресе партията тези дни. Защо участвате в това?

- В позицията ни –на 50 знакови лица от партията, е казано, че това е израз на несъгласие с наложено решение от страна на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за и членове на ИБ. Дори не съм запознат каква част от бюрото е взела участие във формирането на това решение. За нас е неприемлив начина, по който се сменя досегашният главен редактор на изданието Таня Джаджева. Той е недемократичен, не одобряваме и петното, което се опитват да лепнат върху екипа на вестника, който го списваше досега. Обвиненията за неопозиционност и непрофесионализъм не са приемливи. Изборът на нов и.д. главен редактор пък е направен еднолично и е назначен по неясни за нас критерии, без аргумент. Беше отхвърлен и опита на нашите колеги Георги Пирински и Велислава Дърева този проблем да бъде обсъден на предишното заседание на Националния съвет. Това е едно решение, което се вписва в начина, по който се управлява, умишлено не казвам ръководи,  БСП.

- Еднолично ли се управлява БСП? Какво се случва в партията ви?

- Това все повече се налага като убеждание не само в партията, а и извън нея. Засягащото „Дума” е само симптом за растящото разочоравание, напрежение и разделение в БСП. Причините са коренят точно в начина, по който се управлява партията. Позициите се изразяват еднолично от Нинова, а после се правят опити да се търси подкрепата на някои в организацията.

- Вашият съпартиец Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на преди дни каза, че в БСП има много мераклии за председателския пост, за разлика от ГЕРБ, където ръководителят бил ясен, та затова ставали такива трусове. Кои са тези мераклии?

- В БСП винаги е имало и ще има различно мислещи. Но това не трябва да се разглежда като ситуиране на опозиция и оформяне на фронт срещу който и да е председател. Сега наблюдаваме опит инакомислещите да бъдат игнорирани, да ги представят като вътрешна опозиция и прочее. Отрича се правото на различното мнение, смятат го за враждебно. А нас ни набеждават като политически противници. Нямам впечатление да има чак толкова мераклии за лидери на партията, за поста на Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за.

- Каква е логиката на внушението, че има връзка между вашата подписка и сделката на Георги Гергов за т.нар. Варненска дупка?

- В друга ситуация бих се разсмял на подобно твърдение. Но тук и сега ще кажа, че това внушение е долно и направено по правилата на евтината спекулация.

- Нормално ли е, според вас, да се иска вот на недоверие срещу Намерение за реформа в здравеопазването?

- От трите вота, внесени от страна на БСП досега, този ми се струва най-стойностен и с най-голямо основание. Вота трябва да има превантивна роля, да се говори преди да се направи нещо, а не след това. Намеренията вече са ясни, обявени са, затова е нужен разговор.

Последвайте канала на

Аделина Делийска
8250 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2018.10.17 | 00:50

10
Смешници.За каква свобода на мненията и различие в БСП говори Найденов като още от БКП основното верую ,на сменилата името и козината си БКП, е-" Който не е с нас е против нас.Който не обича съветския съюз той не обича и България."
ВИП

2018.10.16 | 23:24

9
Гола вода са БСПЕТО Бойко пак ще ги издуха като ланска шума

2018.10.16 | 22:50

8
Г- Натовец ,
Дали до сега си разбрал ,че в България има четири Американски военни бази ?
Ангеле Найденов

2018.10.16 | 22:37

7
Спокойно бе, и да има разцепление поне всички сте милионери,има и за правнуците ви! А разцепления винаги е имало при вас и това не е ново. Например Орион на Виденов се джавкаха с Луканов,но се ”разбраха”. Бог да прости Луканов!
гост

2018.10.16 | 21:04

4
Няма как да простите на Нинова ,че ви изхвърли от вечните си депутатски места,не сте работили за партията си,не работите и сега,единствено ,което ви интерисува е постовете и парите,не ви е срам да се показвате по медиите

2018.10.16 | 22:20

6
Така са всички комуняги- пари, постове, пари! От доста време нямат постове/губят заедно с ДПС всички избори/, но финансовата им мощ е налична- откраднаха всичко от народа!
чичо

2018.10.16 | 18:09

2
Бреме е да престанат да се правят на социална партия и като си сменят името да си остават същото тъпо БКП, което нанесе непоправими щети най вече на народната психология.
"евроатлантика"

2018.10.16 | 22:14

5
БСП-то и европейски ценности- две толкова несъвместими понятия! Дай им на нашите демагогия, популизъм и кражби, яки кражби!

2018.10.16 | 18:51

3
Да, името в момента е комплексно, размито и има евроатлантическа насоченост, с една дума нищо.

2018.10.16 | 17:58

1
Време е да се разделите на герговци и на ниновци.

Добави коментар

Водещи новини