Нено Димов разкри какво замърсява въздуха (видео)

  • 27 септември 2018 13:45

  • 2293
  • 5
Нено Димов разкри какво замърсява въздуха (видео)
©

Битовото отопление и автомобилите са двата основни фактора на замърсяването на въздуха.

Това заяви днес министърът на околната среда и водите Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе.

Днес МОСВ и Световната банка представят проект на Национална програма за подобряване качеството на атмосферния въздух, предаде репортер на Novini.bg.

„Факт е, че замърсяването на въздуха е много сериозна точка поне от година и половина“, обясни той.

Според екоминистъра по всички показатели с изключение на един България е постигнала добри резултати. Единствено при фините прахови частици има увеличение.

По думите му новата програма е стимул по-бързо да създадем по-благоприятни условия.

„Трябва да сме максимално подготвени. Тази програма е ключов документ, на който трябва да се базираме. И да се дадат ключови резултати“, смята той.

По думите на Димов решението на проблема е национална отговорност и отборна игра.

„Това е нещо, с което едно отделно ведомство не може да се справи“, смята министърът на околната среда и водите.

Наравно с това местната власт трябва да регулира мерките, като важно е още съзнанието и мисленето на всеки един от нас. Този проблем може да бъде оставен в миналото чрез промените в законодателство.

Като пример Нено ДимовНено ДимовНено Димов е министър на околната среда и водите. На 10 януари 2020 година той подаде оставка, която бе даде катализаторите на автомобилите, както и еко таксите за превозните средства.

„Това е едно много ясно послание в посоката, в която искаме да вървим. Предвижда се сложна система за проверка на твърдите горива за определено съдържание на сяра и пепел. На практика ще продължат мерките за подобряването на мерките с мръсния въздух“, посочи още Димов.

Той обясни, че 4 града постигат нормите през 2016 г. по отношение на фините прахови частици. Това са Добрич, Сливен, Пирдоп и Девня. Гълъбово и Стара Загора се присъединяват тъм тях през 2017 г. По предварителни данни и Варна ще се включи в списъка.

Междувременно вицепремиерът Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 обясни, че трябват спешни мерки по отношение на съставянето на тази програма.

„Наказателната процедура на България ще бъде отменена само тогава, когато слезем под нормите. Иначе ще търпим санкции“, посочи вицепремиерът.

Държавата ще предостави на общините 112 млн. лева за изработване на регионални програми за подобряване на атмосферния въздух, обясни Симеонов.

Столичният кмет Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска обясни, че когато става дума за този най-чувствителен проблем, вниманието се насочва към най-големия град.

„Работим по този важен от години проблем. Изпълняваме втора програма за качеството на атмосферния въздух. Най-важната стъпка по тази тема е всички да работят заедно на държавно и местно ниво. Подобряването на качеството на въздуха е подобряване качеството на живот“, смята тя.

По думите ѝ модернизацията и развитието на градския транспорт са важни.

„Постигнахме подмяна на 60% от автобусите. До края на следващата година гарантираме подмяната на 90% от авобусите, които са на линия с екологични, движещи се на природен газ“, посочи кметът, като допълни, че се подготвят нови 30 електробуса.

Тя уточни, че 95 000 домакинства в София се отопляват на дърва и въглища.

„Въздухът не признава граници“, обясни Фандъкова.

Вижте най-актуалните данни за замърсеността на въздуха тук.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
2293 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.09.27 | 16:17

2
Въздухът е замърсен от седесаро-мутренска пръдня, превратаджиите и мутрите отдавна трябваше да са в затвора.
оууууу

2018.09.28 | 22:00

5
прост седераст
Как Сийка

2018.09.27 | 22:29

3
Не ви стиска да спрете поне на половина CHEMTRAILS,нали продажници. Горивата ви пречат,а отгоре самолетите ръсат отрови и болести,земята,водата,въздуха,всичко е отрова. Нали налагате тотален геноцид,та до 30-та година да не останат българи. Бог ще ви съди мафиоти продажни.
сийке ма

2018.09.28 | 21:59

4
пий апчИтата и гушкай вибратора

2018.09.27 | 15:34

1
направете заплатите ни ЕВРОПЕЙСКИ ЗА ДА КАРАМЕ НОВИ КОЛИ

Добави коментар

Водещи новини