Фандъкова: Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове

  • 25 септември 2018 15:35

  • 1264
  • 0
Фандъкова: Инвестициите в публична инфраструктура в най-голяма степен развиват нашите градове
© Булфото (архив)

Убедени сме, че инвестициите в публична инфраструктура спомагат в най-голяма степен за развитието на нашите градове. Основната ни задача е да гарантираме тяхното дългогодишното устойчиво развитие.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в изказването си в рамките на дискусия на "Седмата годишна конференция на кметовете на столиците на Европейския съюз" в Брюксел по темата за значението на публичните инвестиции за местните власти, съобщиха от пресцентъра на Столична община. "През последните години в София наваксваме с десетилетното изоставане в развитието и в същото време активно работим, за да може градът да се включи в реализацията на новите политики на Европейския съюз. Това е възможно благодарение на европейската солидарност, на Кохезионната политика на Европейския съюз, както и на сътрудничеството, което имаме с останалите европейски столици", добави тя.

В международния форум участват заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен и европейския комисар по регионална политика Корина Крецу. Фандъкова благодари на кметове на европейски столици, които помагат на София да успее по-бързо да се развива. През последните години София си сътрудничи с Виена, Париж, Лондон, Амстердам, Любляна, Загреб.

По думите на Йорданка Фандъкова: "Основната ни задача е да гарантираме дългогодишното устойчиво развитие на градовете. Това в София изпълняваме чрез инвестиции в борбата с климатичните промени и подобряване на чистотата на атмосферния въздух, както и в развитието на градската мобилност, управлението на отпадъците, енергийната ефективност на сгради, реконструкцията, възстановяването и създаването на пешеходни зони и градски паркове. Работим активно и за социалното включване и развитие на образованието - тема лично за мен изключително важна", посочи също кметът на София.

"Длъжни сме да планираме дългосрочно и подкрепяме всички колеги, които работят за по-бързото приемане на финансовата рамка за следващия програмен период", каза Фандъкова. "В София през предишния програмен период успяхме да реализираме близо 90 проекта, а през настоящия период 2014-2020 г. защитихме 41 и имаме много ясни планове. Приемането на финансова рамка е важна, за да могат съответните правителства да подготвят националните оперативни програми", каза също Фандъкова. Като пример за сериозни инвестиции, които променят града, Фандъкова посочи софийското метро и системата за управление на отпадъците.

"През последните 10 години изградихме около 30 км метро, в момента изграждаме още 12, каза Фандъкова. Очаквам те да допринесат за намаляване на вредните емисии с около 90 хил. тона годишно и на трафика с 10-20 процента. Имаме планове за развитие на метрото към квартали "Левски Г" и Слатина" за следващия програмен период. Благодарение на публичните инвестиции успяхме да изградим нова модерна система за преработка и управление на отпадъците. Очакваме да реализираме и трета фаза на тази система - изграждане на инсталация в "ТЕЦ София" по оперативните програми от този период. Благодарение на изпълнените проекти за управление на отпадъците в София 84 процента от битовите отпадъци се оползотворяват и рециклират, само 16 процента се депонират, а само преди 10 години 100 процента се депонираха. Много е важен проекта за трета фаза, с него ще достигнем 10 процента депониране", каза кметът Фандъкова.

"Много са важни и публичните инвестиции в образованието, акцентира Фандъкова. София е лидер за привличането на образовани хора и чуждестранни инвестиции, особено в Ай Ти сектора, където много млади и високо образовани хора реализират мечтите си. Информационните технологии са сред най-бързо развиващите се индустрии, като формират 5.7 процента от икономиката на София", каза още тя.

Кметът Фандъкова отправи покана за домакинства на София за една от следващите срещи на кметовете на Европейския съюз. По време на срещата Фандъкова проведе разговори със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен, с европейския комисар Корина Крецу, както и с кмета на Амстердам - Фамке Халсема, и на Виена - Михаел Людвиг.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1264 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини