Община Елена прехвърля на държавата четири язовира

  • 05 септември 2018 13:08

  • 1581
  • 0
Община Елена прехвърля на държавата четири язовира
© Булфото (архив)

Община Елена ще прехвърли на държавата четири язовира. Решението е било взето на заседание на Общинския съвет. Три от тях - "Константин", "Батаклика" и "Крумчевци", се намират в землището на с. Константин, а четвъртият - "Руховци", е разположен в едноименното землище, уточниха от общинския пресцентър.

За тези водоеми няма сключени договори с наематели и общината се възползва от дадената възможност от измененията на закона язовирите, които са публична общинска собственост, да бъдат прехвърлени безвъзмездно в полза на държавата.

Община Елена е собственик на осем язовира. За привеждането им в състояние, напълно отговарящо на изискванията за безопасна експлоатация, и последващата им издръжка, трябва да се изразходва финансов и технически ресурс в пъти по-голям от приходите от наеми. Във връзка със спазването на изискванията за техническа и безопасна експлоатация на неотдадените под наем язовири, общината заплаща и годишно възнаграждение на оператор на язовирни стени и съоръженията към тях, се посочва в мотивите.

Другите четири язовира са отдадени под наем за срок от 10 години. От общината предвиждат сключване на анекси към договорите с наемателите, в които да им бъде вменено изпълнението за тяхна сметка на всички изисквания, произтичащи от Закона за водите и свързаните с него подзаконови нормативни актове и предписания.

При отказ, договорите ще бъдат прекратени, а водоемите ще бъдат върнати на държавата.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1581 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини