Изхвърляме по 100 кила храна годишно

  • 03 септември 2018 10:54

  • 1114
  • 1
Изхвърляме по 100 кила храна годишно
© Pixabay

Българинът изхвърля средно по 100 кила храна годишно. Това означава, че в страната ни всяка година около 670 хил. тона храна отиват на боклука, съобщиха от Българската хранителна банка (БХБ), предава в. "Телеграф".

В световен мащаб количеството изхвърлена храна се равнява на 1,3 трилиона тона. Около 88 млн. тона от нея е делът на храната, отишла на боклука в Европейския съюз. Загубените пари от тази храна възлизат на 143 млрд. еврп. В България се губят по около 100 евро или 200 лева на човек от домакинството чрез изхвърлените манджи, обясни Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители".

Около 53% от храната, която всяка година отива на боклука, е от домакинства, уточни Богомил Николов. Една от причините да хвърляме храна е, че допускаме тя да се развали, защото не я съхраняваме правилно, уточняват специалисти.

Голяма част от сънародниците ни например не знаят, че плодовете и зеленчуците трябва да се съхраняват отделно. Ако те стоят на едно място, това е предпоставка за тяхното по-бързо разваляне и изхвърляне, съветват ескпертите.

В ЕС върху етикета на стоките, които са опасни за човешкото здраве, когато се развалят - като месо и яйца, е записано "годен до...". Тази храна не трябва да се консумира след отбелязаната дата. Това обаче е различно от означението "най-добър до...", което е индикация за качество, а не за годност. Такъв етикет се слага на бисквити, варива и много други хранителни стоки, които нямат краен срок на годност и не могат да отровят след датата на най-добро качество. Независимо от това много потребители приравняват двата етикета и изхвърлят тази храна като негодна, обясни Николов. Според него за разликата между двата етикета знаят едва 16% от българите при 40% средно за ЕС.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1114 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.09.03 | 12:20

1
Изхвърляте вие глупаците.Не слагайте интелигентните хора наравно с простакесите и тъпанарите.

Добави коментар

Водещи новини