Преизбраха Екатерина Йорданова за лидер на СТСБ, а инж. Иван Дражев за зам. - председател

  • 17 юли 2018 14:22

  • 544
  • 0
Преизбраха Екатерина Йорданова за лидер на СТСБ, а инж. Иван Дражев за зам. - председател
© Pixabay

Екатерина Йорданова бе преизбрана с пълно мнозинство при явен вот от делегатите на Осмия редовен конгрес на Съюза на транспортните синдикати в България (СТСБ). Форумът на най-големия транспортен съюз, който обединява 86 организации от целия транспортен сектор, логистиката и туризма, се проведе на 16 юли 2018 г. в Правец под мотото: „Предвиждаме промените, създаваме решения”. За заместник-председател конгресът преизбра инж. Иван Дражев.

"Справедливият преход към новите времена и условия не може да бъде осъществен без синдикатите като балансьор и гарант за социалното измерение на прогреса. Ако през 2013-2015 г. бяхме модерни, като  реагирахме гъвкаво и адекватно на всички предизвикателства, то през 2018 г. анализираме днешните тенденции и реалност, и проектираме развитието им в рамките на 1, 5 и дори 10 години напред." Това заяви в речта си при откриването на форума Екатерина Йорданова в присъствието на над 250  делегати, български и чуждестранни гости и медии.

Според отчетния доклад през последните пет години на база усилията на СТСБ доходите в дружествата със синдикални организации са нараснали с над 30%, значително са подобрени условията на труд, осигурени допълнителни придобивки. „Разбира се, ние ще продължим да работим в тази посока за справедливо и достойно възнаграждение на труда на работещите, за постигане на европейските стандарти.

Увеличението на доходите, съобразно това, което произвеждаме, няма алтернатива и по пътя на България към еврозоната. До четири години трябва да постигнем 60% от средноевропейското заплащане през паритетна покупателна способност. Това означава по всяка година доходите да се вдигат средно с по 15%, подчерта в изказването си и председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Като основни цели за следващия мандат Екатерина Йорданова очерта работата в четири направления. Първото от тях е свързано с дигитализацията и необходимостта от справедлив преход чрез квалификация и преквалификация, преодоляване на проблемите от настъпилата демографска криза чрез инвестиции в човешкия фактор, социални права и адекватни политики за младите хора. Постигане на реална равнопоставеност между жени и мъже и повече женска заетост и в транспорта и преодоляване на разликите Изток – Запад в ЕС и приобщаване на Западните Балкани.

Приветствия към конгреса лично направиха Стивън Котън, генерален  секретар на Международната транспортна федерация (ITF); Едуардо Чагас, генерален секретар на Европейската транспортна федерация (ETF); Франк Мореелс, президент на Европейската транспортна федерация (ETF); Генадий Косолапов, генерален секретар на Международната конфедерация на железопътните синдикати, който обединява ЖП профсъюзите от Русия и 14 бивши съветски републики; Олга Вакуленко, член на Женския комитет на ITF и организационен секретар на най-големия руски транспортен синдикат РОСПРОФЖЕЛ и Нермин Ал-Шариф, председател на Конфедерацията на либийските профсъюзи. Сред българските официални гости бяха кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, президента на КНСБ Пламен Димитров, десетки представители на работодателите, неправителствени организации и общински съветници.

Младежите на СТСБ направиха изключително атрактивно откриване на новия етап на кампанията „Заклех се!”, чиято цел е превенция на насилието над жени. В небето над езерото в хотел „РИУ Правец” полетяха 18 пеперуди, символизиращи хармоничните отношения между жените и мъжете. 

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
544 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини