КТ „Подкрепа“: Няма баланс между доходи и разходи

  • 07 юли 2018 17:38

  • 3059
  • 0
КТ „Подкрепа“: Няма баланс между доходи и разходи
© Канал 3

Цените на тока и парното тръгнаха нагоре. Обедняват ли българите – сблъсък на аргументи в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 представиха Теодор Дечев от страна на работодателите и Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“

„Ако питаме дали има някой щастлив, че са се вдигнали цените на тока и парното, едва ли има такъв. Има някакви обективни причини за това. Бихме могли да избегнем това нещо, ако нямаше огромни привилегии на някои производители”, обяви Дечев.

„Няма баланс. Доходите са се увеличили с 9,8 процента, а разходите с над 15 процента”, обяви от своята страна Ваня Григорова.

„Не съм специалист, но експерти очакват много по-висок скок на цените през есента. Ние загубихме проекта „Южен поток”, сега ще трябва да купуваме още по-скъп газ. Така че трябва да благодарим на тези, които загърбиха „Южен поток””, допълни представителят на синдикатите.

„Данните на НСИ сочат, че средният разход на домакинство на месец е 775 лева. Средното домакинство е под 3 членове на семейство. При тези разчети се дават средни стойности, а има голяма разлика между най-богатите и най-бедните. А сред най-бедните са пенсионерите. Сред тях са над 1 милион души. Голяма част живеят под линията на бедност. Те се подпомагат с целеви помощи за отопление. А с новите наредби виждам и по-малко, които ще бъдат включени в тези помощи”, уточни Григорова.

Гостите засегнаха темата и за регионалните различия по отношение на заплащането в страната.

„Хората в някои области имат ограничен достъп до работни места. Това е официално признание от страна на работодателите. Има разлики в различните райони. Има разлики и при мултинационалните компании, които плащат едни заплати в едни страни, и други в, примерно в България. Имаме инициатива на европейско равнище за изравняване на тези заплати. Това ще премахне и много порочни практики”, обясни Григорова.

„Тенденцията за изравняване в самите мултинационални компании е налице. В Китай вече има много високи заплати”, каза Дечев.

„Когато говорим за райони – нормално е да има две различни цени за един и същ труд. Едно нещо струва толкова, за колкото човек е готов да го продаде. И аз искам в Северозапада рязко да се вдигнат заплатите, но това зависи и от икономическото развитие”, обясни Теодор Дечев.

Двамата гости коментираха и актуалната тема за китайските инвестиции от 1,5 милиарда лева, за които стана ясно, че ще бъдат направени по време на посещението на премиера Ли Къцян в София.

„Дали ще се отразят на българина, ще е ясно, когато разберем в какво ще бъдат инвестирани. Ако бъдат инвестирани в АЕЦ „Белене”, няма да стане”. Но трябва да разберем в какво ще бъдат вложени – в малък бизнес, едър бизнес... Добре са дошли, но колко ще бъдат ефективни, ще разберем във времето”, каза Дечев.

„Г-н Дечев е много прав. Зависи къде ще отидат. Защото вече видяхме с плана „Юнкер” – пари при пари отиват. Да не се случи отново всички пари да отидат при само едно предприятие”, допълни Григорова.

„При нас има едни представи, изостанали във времето. За хората може би ще е изненада, че втората най-голяма фирма за производство на яйца е българска. Че България е на първо място в производство по слънчоглед”, обяви представителят на работодателите.

Дечев и Григорова сблъскаха идеи обаче по темата за вноса на чуждестранни работници, но се съгласиха по отношение за некоректните работодатели в сферата на туризма.

„Работодателите много често си спестяват последната заплата през сезона. И заради това българите се насочват към чужди държави. Това отвори дупка в туризма и затова се прибегна към украинци и молдовци. И те обаче вече виждат некоректни работодатели и едва ли ще се върнат”, обясни Григорова.

„За съжаление има такива работодатели в туризма.

Но най-големият проблем е в сферата на машиностроенето и там се опитваме да решим проблема”, добави Дечев.

„Да, те твърдят, че проблемът е с висококвалифицираните работници. Те обаче казват, че искат да внесат 500 хиляди работници, но категорично те нямат нужда от толкова”, заключи Ваня Григорова.

Novini.bg
3059 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини