Мая Манолова подава оставка, за да стане кмет на София?

  • 21 юни 2018 15:02

  • 13672
  • 5
Мая Манолова подава оставка, за да стане кмет на София?
© Булфото (архив)

"Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие към мен и институцията и които смятат, че това е проблемът. Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания - за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания", каза омбудсманът Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на тази сутрин по БНТ.

"В момента, в който осигуря тази подкрепа, в който се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката, тъй като разбрах, че проблемът на всички, които са срещу палатковия лагер, срещу решаването на проблемите на майките, е високото доверие към институцията. Това беше съпроводено с укори и подозрения за лични амбиции или "краткосрочни политически цели". Е, аз нямам такива. Ако това е техният проблем, съм готова да подам оставка, а те да решат проблема на майките", заяви още Манолова. 

Думите на омбудсмана днес се коментират от повечето медии и определено се очаква да станат част от вечерните новинарски емисии. Но защо иначе борбената Манолова изведнъж заговори за оставка?

Източници от политическите среди твърдят, че омбудсманът от известно време води целенасочена, стратегическа кампания, за да заеме пост, който е далеч по-престижен и ресурсен от настоящия й. Според запознати, след като не бе припозната от БСП за кандидат за президент през 2016-а, Манолова работи усилено за друга изборна надпревара - тази за кмет на столицата, пише topnovini.bg

Постът на омбудсман предлага чудесна възможност за излъскване или повишаване на личния имидж, тъй като е свързан с нуждите и интересите на гражданите, надпартиен е и позволява винаги да се заема удобна опозиционна позиция, независимо кой е на власт. С други думи - един активен омбудсман може винаги да се възползва от недовършената работа от страна на управляващите. Които и да са те.

Тънките сметки на Манолова не предвиждат единствено как тя да напусне настоящия си пост, без да понесе негативи, че абдикира и гони нещо по-перспективно. Затова екипът на бившия заместник-председател на Парламента е стигнал до идеята да “изтъргува” оставката й в казуса с майките на деца с увреждния. Такъв ход, в сегашния контекст ще я позиционира като героиня, която загърбва позицията си, за да помогне на онеправданите граждани. Очакваният резултат е личният рейтинг на Манолова да се повиши още повече и така тя да влезе в сериозна битка за “Московска” 33.

Сред основните неизвестни в плана до момента е дали Манолова би излязла като кандидат на БСП или като подкрепена от инициативен комитет. Възможно е тя да избере втория вариант, за да се дистанцира от червените и да работи в по-тясно сътрудничество с граждански организации. Бягайки от партийното си минало, критиките на Манолова към работата на Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска в последните години биха придобили повече тежест. Минусите в професионалния живот на бившия лидер на червените в Кюстендил пък ще бъдат приписвани на сметката на БСП.

В близките дни се очаква да стане ясно дали този сценарий е реален и ще направи ли Манолова опит да седне на кметския стол на “Московска” 33.

Последвайте канала на

Novini.bg
13672 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2018.06.22 | 05:35

5
Комуниста , в истинския му блясък. Не виждам какво , толкова е свършила до сега - освен да "ъъъъъ" ка, по телевизиите. И двамата костинбродци се активизираха в последно време. Политическият труп Бареков с предаване, тази с оствка... Идват изборииии - трябват им пак лапни шарани. И като гледам потовете - май не липсват такива...

2018.06.21 | 16:02

4
НЕ ЗА КМЕТ,А ЗА МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ ТРЯБВА ДА Я ИЗБЕРЕМ НА ФОНА НА ТИКВУН И ОСТАНАЛИТЕ НЕМОЖАЧИ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО.
тази никога

2018.06.21 | 15:54

3
Приятелката на братчета гальови, активната боркиня с принос към ГПК да ни съдят банки и топлофикации, единомишленичката на Бисер Петното, съмишленичката на Барека в аферката Костинброд, от която пак спечели Герб, имитиращата борба с Топлофикация от която няма никакви резултати???? Тази!? Твърдо "Нье"!
Софиянец

2018.06.21 | 15:23

2
По добре Манолова юрист отколкото даскалицата комунист.
Водач на МПС

2018.06.21 | 15:12

1
Софиянци трябва да слънчасат съвсем за да изберат тази офса за кмет

Добави коментар

Водещи новини