Мая Манолова към политиците: Помогнете на майките и подавам оставка, за да сте спокойни (видео)

  • 21 юни 2018 08:30

  • 14697
  • 20
Мая Манолова към политиците: Помогнете на майките и подавам оставка, за да сте спокойни (видео)
© БНТ

Чух много приказки през последните дни за това, че съм застанала зад майките на деца с увреждания и стоя зад тях заради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам да кажа на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, че съм готова да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят - срещу свръхправомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка, за да са спокойни. Това каза в сутрешния блок на БНТ националният омбудсман Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа. Стана ясно, че техният проблем, който ги изкара на палатки, няма да бъде решен. Беше направен опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики. Целта беше да стане ясно, че статуквото в политиките за хората с увреждания ще бъде запазено, заяви Манолова.

Майките излизат на протест заради ситуацията в този сектор. Сега за политиките в сектора се наливат 169 млн. за асистентски услуги, които се предоставят на 11 158 души. Има листи на чакащите, има хора, които не могат да се доредят до тази услуга – тя е на проектен принцип, критериите са различни в различните общини, има общини, които не предоставят тази услуга. И всичко това – срещу 169 млн. лева. Това са парите, които се харчат в момента – огромни пари на българските данъкоплатци. По законопроекта за лична помощ само с още 105 млн. лева асистентски услуги ще получават 77 000 души, а освен това шще имат право да кандидатстват всички до 500 000, като кандидатстването ще бъде по индивидуален признак, посочи омбудсманът, като подчерта, че в момента статуквото е дискриминационно – до услугата могат да се доберат едва 11 000 души.

Манолова коментира и случая с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, който си изпусна нервите на заседанието на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания във вторник и се разкрещя на майки на деца с увреждания да се засрамят и да спрат да ги "разхождат по улиците". Не знам какво стои зад това говорене - пристрастия, страхове, зависимости, но то е недопустимо, при това беше казано със страст. Много се надявам синдикатите да насочат тази страст в защита на хората, които имат нужда, а не срещу тях. Бях сащисана по време на заседанието, познавам тези хора в друга светлина. Нямам обяснение за изпуснатите нерви, заяви националният омбудсман.

Ще стоя зад протестиращите майки докрай, защото това е една справедлива кауза. Сегашната ситуация е дискриминационна и разделя хората с увреждания. Този закон не решава всички проблеми, но е първото камъче, което трябва да бъде обърнато, за да се подобри живота на тези хора. Настройването на хора срещу хора убива солидарността в обществото, отнема ни най-важната функция – да бъдем човеци. От кого да започнем, ако не от децата с увреждания, каза още Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на.

По думите й социалният министър Бисер ПетковБисер ПетковБисер Петков е министър на труда и социалната политика в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г.  не е заявил позиция и не е поел своята отговорност по време на обсъждането на закона за личната помощ.

Константин Тодоров
14697 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
да си припомним истината

2018.06.21 | 14:22

20
ВРЕМЕ Е НАИСТИНА ДА СИ ПРИПОМНИМ АКТИВНАТА РОЛЯ НА МАЙЧЕТО ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ В ГРАЖДАНСКИЯ КОДЕКС, ПО КОЙТО НИ СЪДЯТ ЧСИ И ТОПЛОФИКАЦИЯ! А ПОСЛЕ.. ИЗВЕДНЪЖ, ПЪРВА БОРКИНЯ СРЕЩУ СОБСТВЕНИТЕ СИ ЗАКОНОТВОРЧЕСКИ "УСЛУГИ" В ПОЛЗА САМО МАЙ НА РАЗНИ ОЛИГАРСИ И МОНОПОЛИ? А КОСТИНБРОД, В УСЛУГА САМО ЗА ПОБЕДАТА НА ГЕРБ? А БИСЕРЧО ПЕТНОТО? А РЕАЛНИ РЕЗУЛТАТИ ЗА "СГРАДНИ ИНСТАЛАЦИИ" НЕКОЙ ВИДЕ ЛИ? САМО РЕКЛАМА,А?

2018.06.21 | 12:01

19
Браво като Райна княгиня е ...бори се за нашите права ...нищо че е курва и се биеше с един рязан(Касим Дал)
Уффф

2018.06.21 | 11:55

18
Ами поданай я тази оставка и стига дрънка простотии!Пребори монополите ама друг път!!Точно както се пребори за ванко едно заедно с онзи травестит Дончева!!Май ти е къса паметта,масичка!!!,КОЙ внесе текстовете в ГПК,с които банките и тецовете рекетират хората??Да не би да не си ти,а??Заедно с курнелката и компания,а??КОЙ се плезеше на протестиращите 2013/2014 год??КОЙ е завършил история на КПСС в Москва??А галевите помниш ли,скъпа???А миньорите на совалки помниш ли или е важно да те снимат колко си загрижена,лицемерно нищо??
Оооо не

2018.06.21 | 10:37

17
НЕ СВАЛЯИ ГАЩИ И ТИ МАНОЛОВА ПРЕД ИДИОТИТЕ УОРАВНИЦИ НА БГ.

2018.06.21 | 10:15

16
БРАВО НА МАЯ.НЯМА КОЙ ДРУГ ДА ПОМИСЛИ ЗА НЕЩАСТНИТЕ ДЕЦА.ШАЙКАТА МОЖЕ САМО ДА ГРАБИ И ЛАПА.
не

2018.06.21 | 10:02

15
Само като я видиш с тоя "КИЧ" кръст на ВРАТО - точно стил ГАЛЕВИ, и всичко ти става ясно! И тия костюмчета от некой селски НАРМАГ ли им ги поръчват, че направо ни иде да пОвърнем? И това иска да е сигурно ПРЕМИЕР!? НЕ!

2018.06.21 | 09:32

9
БРАВО МАЯ.СЕГА Е ВРЕМЕ ДА СЕ ВЪРНЕШ В ПОЛИТИКАТА.МАЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,А ШАЙКАТА НА БОКЛУКА.

2018.06.21 | 09:59

14
Колко сте пости и с къся памет, не е истина !

Та нали тя рипаше като кутре срещу ГЕРБ и говореше същите глупости, които сегя говопят нейните съпартийци !

Омбуман и премиер, са две много различни отговорности !

Единия зящитава дочрото социалното положение на народа, а другия трябва да се се справи със сто пъти повече и по-тежки задачи, включително и да осигури пари за заплатата и работата на омбуцмана !
помним ли изобщо

2018.06.21 | 09:58

13
НЯКОЙ ПОМНИ ЛИ СЪЩО СБИРКИТЕ НА МАЯ С БИСЕР ПЕТНОТО ЗА НОВИЯ ИЗБИРАТЕЛЕН ЗАКОН, ПОДГОТВЕН ТОЧНО ОТ НЕЯ В УСЛУГА НА ГЕРП И СТАТУКВОТО? А ЗА ДРУГИТЕ И ИНИЦИАТИВИ, ДЕТО ПРЕДИ ДА СТАНЕ ОМБУДСМАН НИ "БЪРКАХА В ЗДРАВЕТО" ВСЕКИ ПЪТ? ТАЯ ГОСПОЖА ЛИ ЩЕ НИ СПАСЯВА, ЧЕ НЕЩО НЕ МИ Е ЯСНО, ИЛИ "ЗАДКУЛИСИЕТО" НИ ПРОБУТВА НОВ Б. В РОКЛЯ?
поредната измислена спасителка

2018.06.21 | 09:53

12
ТО ТОВА Е ЦЕЛТА - "СПАСИТЕЛКАТА " МАЯ, МАЙ ПЪРВА ДРУЖКА НА ГАЛЕВИ, ДА ЗАМЕСТИ Б.Б. !? НАЛИ НЕ ЗАБРАВЯМЕ КАК Я НАЗНАЧИ ТОЧНО ТОЙ ЗА ОМБУДСМАН И СЕГА СЪС СЛАВИ ПОДГОТВЯТ ЕЛЕКТОРАТА ЗА НОВИЯ "СПАСИТЕЛ" - УЖКИМ НАПУСНАЛАТА БСП МАЯ! Е, ЗАТОВА СМЕ НА ТОЯ ХАЛ - НЕ ПОМНИМ ЗА МАЯ, БАРЕКОВ И ДВАМАТА ЗАЕЗНО В КОСТИНБРОД! ПОМНИМ ЛИ ИЗОБЩО КАК НИ ЛЪЖАТ?

2018.06.21 | 09:35

11
АКО МАЯ БЕШЕ ПРЕМИЕР ТАТКОВИНАТА НЯМАШЕ ДА БЪДЕ РАЗГРАБЕНА ОТ ШАЙКАТА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини