Проектът „Светът по-добро място за теб и мен“ носи послания за здравословен начин на живот на деца в София (снимка)

  • 11 юни 2018 14:31

  • 2859
  • 2
Проектът „Светът по-добро място за теб и мен“ носи послания за здравословен начин на живот на деца в София (снимка)
© Novini.bg

Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите беше отличен за проектна идея „Светът по-добро място за теб и мен“, която стартира в пет столични училища. 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“ участва в проекта със свои ученици от осмите и деветите класове, с подкрепата на директора Мими Рецкова, Нели Велкова - училищен психолог и педагогическият съветник Явор Цветанов. За да ни разкаже повече за проекта от Novini.bg разговаряхме с Евелина Пейчева, ръководител на проекта, детско юношески психолог, арт – терапевт, с над 15 годишен опит в областта на зависимостите.

Проектът се осъществява от Столична община – дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ – с подкрепата и партньорството на Британския съвет, Национално издателство за образование и наука „Аз Буки”, Асоциация за развитие на София, Форум "Демокрит", Форум "Наука", Национална Спортна Академия инициират четвърто издание на конкурс за младежки инициативи и доброволчески практики „Младежки свят и доброволчество”.

 

"В началото на тази година сформирахме екип от експерти Е. Захова - детски психолог, С. Патерински - клиничен психолог и П. Петрова - соц. работник. Заедно разписахме идея за участие в конкурс за стимулиране на младежки инициативи. Кръстихме проекта си „Светът по-добро място за теб и мен“, защото за нас е важно да насочваме младите хора към добри и позитивни аспекти от живота им. Ние провокираме децата да участват в творчески дейности, което само по себе си е позитивно преживяване. Учениците се включват на доброволен принцип. С ученици от среден курс на 95 СУ „Проф. Иван Шишманов“ екипът ни има партньорски взаимоотношения от две години.

В училищата се работи по превантивни програми, които са насочени към деца и младежи. С тях се реализират беседи, с творчески елементи. "Основната цел е да подаваме послания за здравословен начин на живот, свободен от употребата на психоактивни субстанции, а при необходимост да окажем подкрепа за преустановяване на употреба. Употребата на наркотични вещества е рисково поведение. Младите хора обичат риска, той не ги плаши, а им помага да се изявяват и обособяват. На юношите им е трудно да степенуват риска и често търпят тежки последици. Тук е отговорността на родителите, учителите, експертите на обществото. Да се подпомогне децата да развиват умения за живот свободен от бързо доставени ефекти. За това ни помагат арт-терапевтични техники и обучен екип който да ги прилага. Да се върнем към проекта в който както казахме участват пет училища Софийската математическа гимназия, ТУЕС, Национален учебен комплекс по култура – Горна баня, Професионална гимназия по фризьорство и козметика и 95 СУ. Избрахме ги, защото те ни партнират в различни инициативи през годините“, посочи Пейчева.

„Проектът протече в два етапа. Първият етап беше информационно дискусионен, въвеждащ в темата. Тук мога да споделя своите впечатления: децата са активни и споделят свои преживявания и търсят отговори на актуалните им въпроси. Децата са уникални, неподправени, понякога дръзки, но готови да се свържат с авторитет от който да учат. Създали тази важна за нас връзка с тях, вече сме готови да говорим с рисунки през по-голяма аудитория. Така преливаме във втори етап от проекта, създаване на творчески продукт – рисунка. Както разбрахте за нас децата са важни и ние ги стимулираме да имат това усещане, което да могат да предадат по-нататък към своите връстници – „рисунките говорят за свят добър за теб и за мен, за общи ценности и споделени надежди“. За нас беше от особена важност да включим учениците в отличаването на творческите продукти. Е разбира се, ние възрастните също сме важни, така че сме заложили жури, в което включваме директорите на училищата, директорката на Превантивно - информационен център по проблемите на наркоманиите – София, д-р Цветелина Петкова, педагогическият съветник, училищният психолог и мен като ръководител на проекта. След приключване на проекта смятаме, че ще успеем да изведем от децата към децата позитивно послание за живот свободен от употреба на психоактивни субстанции, избягвайки от шаблонни фрази“, отбеляза експертът.

„Този проект провокира креативни - творчески идеи, акцентира ръководителя на проектната идея „Светът по добро място за теб и мен“, допълни тя.

Евелина Пейчева говори за ранното съзряване на децата. „Те растат в един модерен - технологично наситен свят. Свят на постоянна промяна, която от една страна поражда несигурност от друга предоставя неограничен достъп до информация. Това са предпоставки водещи до ранната употреба /експериментална/ на психоактивни вещества. Нашето желание е да утвърдим една „добра практика“, за което е нужно време и много насочени усилия към деца, родители, учители, експерти. Тук е мястото да кажа, че родителите на децата, с които работим са ангажирани в процеса. Подкрепата на родителите в родителстването, е пряко свързана с успехите и провали, които сме регистрирали през годините. Затова апела към родителите е когато имат колебания по отношение на психичното здраве на децата да търсят подкрепа и помощ. Родителите трябва да бъдат обгрижвани не по-малко от децата. Те често са пропуснати в опитите да насочим вниманието си към децата. Децата имат нужда от ангажираността на родителите си в процеса на тяхното порастване. Превантивно-информационен център по проблемите на наркоманиите е общинска структура, която осигурява консултации по различни програми в областта на зависимостите. Екип на програма насочена към деца, юноши и родители експериментиращи и употребяващи психоактивни субстанции е същият, който реализира и проекта „Светът по-добро място за теб и мен“.

Мая Йорданова
2859 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
хм

2018.06.11 | 19:09

2
само крадат пари бе, нищо не правят за младите
Natali

2018.06.11 | 15:09

1
Здравейте)
Аз съм много привлекателно и секси момиче.
Харесва ми да пътувам
Търся човек, който да ме покани.
Покажете страната или града.
Моите интимни снимки на сайта >>>> http://lovechat.usa.cc

Добави коментар

Водещи новини