Инж. Симеон Славчев: Искат ли столичани референдум за управлението на отпадъците в София

  • 11 юни 2018 07:41

  • 531
  • 0
Инж. Симеон Славчев: Искат ли столичани референдум за управлението на отпадъците в София
© Getty Images

"Политическа група 5" ще внесе в Столичният общински съвет доклад с искане за провеждане на местен референдум в София. Целта е столичани да кажат как да се управляват и оползотворяват отпадъците на София и дали искат в района на Централна гара да има завод за изгаряне на отпадъци. В тази връзка на сайта си simeonslavchev.bg общинският съветник и съпредседател на "Политическа група 5" инж. Симеон Славчев пусна анкета с въпроса:

Как да се управляват и оползотворяват отпадъците в София?

1. Подробно да се разгледат и анализират всички възможни алтернативни технологични решения на изгарянето на отпадъци в София.

2. Да се проведе местен референдум за начина на управление и оползотворяване на отпадъците в София.

3. В центъра на София да се изгради завод за изгаряне на отпадъци.

"Реално допитването е част от прякото участие на гражданите в управлението на София. Това трябва да е моделът на работа на СОС, на общинските съветници и Столична община. На първо място трябва бъде защитен обществения интерес, а успоредно с това при взимането на политически и стратегически решения общинските съветници да се съобразяват с мнението на гражданите и техните граждански инициативи и предложения", категоричен е инж. Славчев. Ще направя така, че гласът и мнението на столичани ще бъдат чути в Столичният общински съвет, каза инж. Симеон Славчев и призова всички столичани да се включат в анкетата на сайта му и да изразяват своето мнение и позиция.

 Столичният общински съвет реши Столична община чрез Топлофикация да изтегли дългосрочен общински заем в размер на 67 млн. евро за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в центъра на София. На 17 май т. г. когато бе приет докладът на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, бе отхвърлен алтернативния доклад на "Политическа група 5". С него се настояваше за отмяна на решението на СОС за изграждане на инсталацията за изгаряне на отпадъци. 

Общинските съветници от ПГ5 са категорични, че технологията на изгаряне е от 70-те години на миналия век и тя не е подходяща, тъй като трябва да работи следващите 30 години в центъра на София. Те са притеснени, че липсва подробен анализ на всички алтернативни технологични решения, както и че в оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) на сега планираната инсталация за изгаряне липсва анализ за това как инсталацията ще влияе върху здравето на столичани. Затова от ПГ5 предложиха да се създаде работна група от български експерти и учени, които да направят подробен анализ на всички алтернативни технологии и на тази база да бъде избрана най-екологичната, ефективна и финансова изгодната. 

След като не бяха чути в общинския съвет общинските съветници от ПГ5 инж. Симеон Славчев, Светослав Витков, Венци Мицов и Иван Велков решиха да внесат искане за провеждане на местен референдум. Отговорите на столичани ще покажат тяхната гражданска активност и дали биха искали да се проведе референдум по темата с отпадъците на София.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
531 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини