ПГ5 внасят доклад за провеждане на референдум относно изграждането на инсталация за изгаряне на RDF

  • 08 юни 2018 16:27

  • 1928
  • 1
ПГ5 внасят доклад за провеждане на референдум относно изграждането на инсталация за изгаряне на RDF
©

Столичният общински съвет реши Столична община чрез Топлофикация София да поеме дългосрочен общински дълг в размер до 67 млн.евро. Също така бе прието и одобряване на документите, свързани с изпълнението на проекта по изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия чрез оползотворяване на RDF – трета фаза на територията на ТЕЦ – София.

На 17 май т. г., когато бе приет докладът на кмета Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска, бе отхвърлен докладът на общинските съветници от ПГ 5 за отмяна на решението за изграждане на инсталацията.

Аргументите на Политическа група 5 бяха липсата на достатъчно и адекватна информация сред обществеността, влиянието на инсталацията за изгаряне на RDF върху здравето на гражданите и околната среда. Също така липсата на становище на Административния съд в София, назначил експертиза, която да прецени до колко е безопасно разстоянието между бъдещата инсталация, предвидена да се построи на територията на ТЕЦ – София и жилищните сгради.

Най-сериозният аргумент бе, че няма актуален и подробен анализ на всички възможни алтернативни технологични решения за оползотворяване на RDF. 

Истината е, че реализирайки този проект, ще се увеличи дълга на Топлофикация на 800 млн. Не на последно място е липсата на политически и обществен консенсус. Именно затова ПГ5 инициираме референдум по темата с изграждането на инсталацията, категорични са общинските съветници.

"От тази инсталация ще има токсична пепел, която ще се извозва с камиони. Ако се окаже, че боклукът в София е недостатъчен за инсталацията, ще трябва да внасяме боклук. Освен фини прахови частици ще има и токсични газове", аргументира се инж. Славчев, съпредседател на ПГ5. Според него разумното решение е да се спре изграждането на инсталацията и ако трябва проектът да се забави с година, но да се избере най-ефективната, най-екологичната и финансово изгодна технология. "Има алтернативи и решения, за които дори няма да се налага СО да взима кредит. Ние от ПГ5 искаме да защитим обществения интерес на столичани", отсече зам.-председателят на комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране.

ПГ5, заедно с други общински съветници, ще внесат следващата седмица доклад за провеждане на референдум. Проведени са вече разговори. В началото на следващата седмица ще продължат разговорите и консултации с други политически групи и общински съветници от СОС. Вече е сигурно, че необходимите 13 подписа на общински съветници, с които да поискат провеждането на референдум за начина на управление и оползотворяване на отпадъците на София, ще бъдат събрани.

Последвайте канала на

Novini.bg
1928 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Умник Гюро

2018.06.08 | 20:52

1
Герб и БСП се договориха за АЕЦ Белене зад гърба на Българския народ. Пожелаваме им триглави деца и петкраки внуци: да блестят от Лъчевата болест като петолъчна комунистическа звезда!

Добави коментар

Водещи новини