От МОН отговориха на БАН: Няма сгрешена задача в матурата за 12 клас

  • 22 май 2018 15:47

  • 6538
  • 3
От МОН отговориха на БАН: Няма сгрешена задача в матурата за 12 клас
© pixabay.com (архив)

Министерството на образованието и науката опроверга твърдението на БАН, както и на много родители, че е налице сгрешена задача в матурата на зрелостниците по български език.

Държавният експерт на просветното ведомство Александър Трингов обясни пред журналисти, че нарушение на граматична норма в подточка Б на 7-ми въпрос от матурата няма, затова и подточка Б е верният отговор. "В първия отговор има граматична грешка, където има две определения към предмет-транспорт и второто определение също трябва да се членува. В третия отговор грешката е в употребата на кратък определителен член. В подточка Г грешката е, че обектът не е членуван, а когато обектът е единствен, като Искърското дефиле, той се членува.

В подточка Б категорично няма нарушена граматична норма, затова нашето твърдение е, че там не е допусната граматична грешка. Който казва, че има нарушение на граматична норма, трябва да каже на кое граматично правило е нарушено?", обясни експертът Трингов.

Пред камерата на Канал 3 от специализираната служба за езикови справки бяха категорични, че думата "комисия" във въпросното изречение, е трябвало да бъде членувана, както изискват нормите в българския език. На това мнение са и мнозина родители и филолози, които твърдят обратното и настояват съставителите на теста да поемат отговорност за сгрешената задача.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
6538 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини