„Тайна полиция“ в читанка за 3-ти клас разгневи родители

  • 16 май 2019 21:51

  • 2692
  • 10
„Тайна полиция“ в читанка за 3-ти клас разгневи родители
© Булфото (архив)

Приказка с тайна полиция за децата и закон, според който възрастните не трябва да бият или да се карат на хлапетата, поместена в читанка за трети клас, разгневи родители в социалните мрежи. Става дума за произведението „Новият закон“ на австрийска писателка Кристине Ньостлингер, включено в учебник на едно от издателствата.

В него се разказва за крал, който всяка година давал подаръци на своите поданици. Когато се изпразнила касата обаче финансовият министър забранил да се купуват велосипеди на малчуганите. По предложение на сина си, за да бъдат щастливи децата, кралят измислил закона за тяхна защита. След като разбрал, че никой не спазва разпорежданията му и затова малчуганите не са доволни от подаръка си, кралят разпоредил създаването на тайна полиция в защита на децата. Новият орган на реда се внедрил навсякъде и никой не знаел дали среща инспектор за електропроводите, или пази децата. Накрая според щастливия край всеки започнал да спазва правата на хлапетата и да се държи любезно с тях.

Приказката от читанката обиколи Фейсбук, като някои родители сравниха австрийското произведение с подготвената Национална стратегия за детето, а според други то е пропаганда и крие зловещо послание в себе. Според трети обаче авторката е популярна с повече от 100-те си детски книги и спада към най-известните и влиятелни детски писатели в немскоезичната област. Затова и проблемът бил в издателството и неговият превод, а не в творчеството на Кристине Ньостлингер. Други от потребителите на социалните мрежи пък се възмутиха от думи като „окей“ и „боклук“ в приказката. Те били неподходящи за деца в крехка възраст, на които е редно да се даде пример с морални ценности и правилен изказ, а не с разговорни фрази и обиди, пише Монитор.

Според примерното разпределение на учебния план за третокласниците, те трябва да изучават въпросното произведение към края на учебната година. Като част от упражненията им в клас са заложени дискусии за правата на децата и подготовка за отбелязване на Световния ден на детето.

От просветното министерство обясняват, че преди читанката да бъде одобрена от ведомството, нито един от проверяващите го учители не е изказал негативно становище срещу конкретния текст или целия учебник. Читанката е в клас от миналата година, но нито един учител от избралите да преподават по него не се е оплакал. До приключване на редакционния брой от издателството не изпратиха становище защо са избрали да включат „Новият закон“ в читанката за трети клас.

Мая Йорданова
2692 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
соросоидната зган

2019.05.19 | 10:20

10

НИ НАЛАГА ПЕДЕРАСТИЯТА -ДЖЕНДЪРСТВОТО ,КАТО НОРМАЛЕН НАЧИН НА ЖИВОТ.ТОВА МОЖЕ ДА Е НОРМАЛНО ПОВЕДЕНИЯ НА ПЛВНЮВЛИЕВ и НЕГОВИЯ ИНТИМЕН "ПРИЯТЕЛ"- АМЕРИКАНСКИЯ ПОСЛАНИК,НО ЗА НАС ПРАВОСЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ НЕ Е ТАКА. ВЪН ТЕЗИ НПО-ТА НА ЕВРЕЙТЕ ЦИОНИСТИ.

2019.05.17 | 03:01

6

ЦЕНЗУРИРАН САЙТ.
В ПОЛЗА НА СТАТУКВОТО.

2019.05.17 | 07:51

9

Ти си объркан Герберастки Трол.!

Объркан си !

2019.05.17 | 07:19

7

Нищо не е цензурирано !

Най-малко пък този сайт !

Тука, свободно плювате по управляващите , макар че няма да намерите по-добри !

.

2019.05.16 | 23:00

1

Готвят значи детското Гестапо... И защо ли не ме учудва родината на авторката и аналогията с един мустакат чичо...

До простия!

2019.05.17 | 07:23

8

Не те учудва, щото не си разбрал за какво говориш !

За да дадеш оценка на каквото и да било, първо трябва да го разбереш !

За какво "детско гестапо" говориш !?

Прочете ли за какво става на въпрос !?

2019.05.17 | 00:43

3

този мустакат чичко се бореше точно срещу такива като авторката. недей да петниш името му мишко

.

2019.05.16 | 23:00

2

П.С. Всичко ново е добре забравено старо!

Остап Бендер

2019.05.17 | 02:46

5

По точно-НПОта от Киряк Стефчовци.

Остап Бендер

2019.05.17 | 02:43

4

Точно старото беше българско и морално,православно и социалистическо.Затова ни разлагат 1500 НПОта от американско соросоидната хранилка.

Добави коментар

Водещи новини