Вижте уникалния празник на родопското чеверме в Златоград (обновена+снимки)

  • 05 май 2018 10:55

  • 262
  • 8
Вижте уникалния празник на родопското чеверме в Златоград (обновена+снимки)
© ПП ГЕРБ

Днес зам. – председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е част от уникалния празник на родопското чеверме в Златоград.

Снимка: ПП ГЕРБ

 

В автентично аранжирани дворове като отпреди век се приготвят традиционни местни ястия, като майстори ще завъртят 150 чевермета.

Празникът бе отрктит с музикално шествие на 111 каба гайди.


Снимка: Фейсбук/Цветан Цветанов

Днес всички в Златоград трябва да бъдат с народни носии.

 

Снимка: ПП ГЕРБ

Заедно с Цветанов гости на празника са евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Владимир Уручев и народният представител Станислав Иванов. На събитието присъства и председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на, както и депутатите от ГЕРБ-Смолян Даниела Дариткова и Красимир Събев.

„Радвам се, че за четвърта поредна година съм тук и че подобни традиции могат да стигнат до всички българи. Искам да благодаря на кмета Миро Янчев, който прави нещо невероятно. Златоград в момента е препълнен с туристи и изживяването е страхотно“, заяви Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа.

Снимка: Фейсбук/Цветан Цветанов

Председателят на ПГ на ГЕРБ благодари и на проф. Николай Овчаров, който съпътства всяка инициатива, която пази духовността и автентичността на народа ни. Той сподели, че родопската му носия е от Златоград и тя е един добър символ. Ножът в пояса му бе подарен току-що от жител на Батак.

Той с радост отбеляза, че днес времето е по-благосклонно към събитието в Златоград, като направи сравнение с предходната година, когато през нощта бе валял дъжд и майсторите бяха доста притеснени дали ще успеят да си свършат работата качествено.
„Тази година се надяваме всичко да е наред и хората да се заредят максимално с позитивна енергия. Има много хора, които идват за първи път. И сега като вървяхме към центъра, облечени в носии хора казват: „Толкова добре се чувстваме в носиите и като виждаме, че около нас има толкова много хора с носии, се гордеем, че сме българи и че сме в Родопите - в една от перлите на Родопите – Златоград“, посочи още Цветанов.

Кметът на Златоград Мирослав Янчев заяви, че с всяка изминала година стават по-добри в майсторлъка с чеверметата, защото това вече за пета поредна година това се случва в Златоград.

„Хубавото е, че освен автентичното приготвяне на чеверметата, народните носии, може да се види красивата Родопа планина - едно от най-важните неща в днешния Гергьовден. Защото Родопа планина винаги има какво да покаже“, коментира Янчев и уточни, че 150-те чевермета се приготвят от 80 човека.

Последвайте канала на

Десислава Станева
262 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2018.05.05 | 21:28

7
ШАЙКАТА !!!!!!!

2018.05.05 | 21:26

6
Къде е вожда ви тиквата ?????
Борнео

2018.05.05 | 21:24

5
Изкуствено създаден празник на мършата.Снимка ПП Герб-показност и лозунги безкрай, като едно време.Е, честит празник на чевермето и да живее международното положение:)
грозно

2018.05.05 | 21:24

4
какво прави тоя боклук там , взел е пари от Стефан Башев от Бутекс който редовн осе отчита на доган иначе няма кой да го пусне да прави пачки ей така си
пипи дългото чорапче

2018.05.05 | 21:24

3
Вие сте лицемери

2018.05.05 | 21:24

2
НАГЛЕДЦИ !!!! МАЙКА ВИ ДА ......

2018.05.05 | 21:23

1
ЛЪЖЛИВОТО ОВЧАРЧЕ ЦЕЦКО

Добави коментар

Водещи новини