Салатата пращи от нитрати

  • 05 април 2018 09:34

  • 2394
  • 0
Салатата пращи от нитрати
© Pixabay

Зелената салата направо пращи от нитрати. Това показва експеримент, направен от Сергей Иванов, молекулярен биолог и управител на Центъра по биология на храните и експерт по качество и безопасност на храните.

"За първа година откривам толкова високо съдържание на нитрати в българската зелена салата" коментира експертът, пише в. "Телеграф".

Около 5 пъти над нормата се оказаха изследваните родни репички, в които беше открито съдържание и на нитрати, видоизменени нитрати, които са канцерогенни, обясни Иванов. От 13-те взети проби 5 са над нормите, а само краставицата, която е с произход Гърция, се оказа абсолютно чиста.

100 милиграма на килограм нитрати бяха намерени в изследвания зелен чесън, което е няколко пъти над нормата. За листните зеленчуци тя е 200-300 милиграма на килограм. Ако обаче този чесън се изследва в лабораторни условия, то ще се установи, че реалното съдържание на нитрати е 500 милиграма на килограм или около два пъти над нормата.

Съдържанието на нитрати в зелената салата също е много високо, установи експертът без да дава точна цифра. Показа само резултата от изследването - силно оцветена лакмусова лентичка в лилаво. "Лилавият цвят е много наситен, това е ясен знак, че съдържанието на нитрати в салатата е прекалено високо, добави той.

Най-опасни за хората са зеленчуците, които се продават в края на месец февруари и началото на месец март - те са изцяло отгледани в оранжерии и се прекалява с наторяването им, наблегна Сергей Иванов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини