Козунакът е менте, ако е патешко жълт

  • 28 март 2018 17:55

  • 2475
  • 3
Козунакът е менте, ако е патешко жълт
© Pixabay

Козунаците, които са патешко жълти, са менте! Това алармираха от браншовата организация на хлебопроизводителите в навечерието на великденските празници, пише в. "България днес".

Експертите съветват внимателно да огледаме продукта преди закупуването му - ако цветът му е прекалено наситен, вероятно са били използвани оцветители.

Козунаците, които са направени от яйца, изглеждат бледожълти и няма как да бъде постигнат по-наситен цвят. През последните години все повече се налага тенденция в козунаците, които са родно производство и внос от чужбина, да се поставят оцветители и консерванти.

Между 2 и 6 лева ще се продават в търговската верига козунаците тази година. Цената е за 400 грама, като може да варира според използвания пълнеж и ядки в продукта. Ако срещнете обреден хляб на по-ниска цена, има вероятност в него да няма яйца и мляко, а да са използвани изкуствени заместители. Традиционно през последните години големите хранителни вериги пускат големи промоции, така че може да намерите и вкусен и безопасен козунак, който да е на приемлива цена. Хлебопроизводителите признават, че няма причина козунакът да поскъпва и цените ще бъдат сходни с тези през миналата година.

На по-високи цени могат да бъдат намерени продукти, в които има стафиди, шоколад, филирани бадеми или сушени плодове.

Експертите съветват още потребителите внимателно да четат етикетите, за да не останат изненадани. Друг важен момент е козунакът да се къса "на конци" - това означава, че тестото е било добре бухнало и продуктът е приготвен по правилата.

Козунакът е сладък обреден хляб, който традиционно се приготвя за Великден. Символизира тялото на Иисус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му. Днес козунакът вече не е само религиозен символ, а се е превърнал в хранителен продукт, вид тестен сладкиш, който може да се намери целогодишно в търговската мрежа. От специалното козуначено тесто се приготвят и други сладкиши като рула и кифли.

Последвайте канала на

Novini.bg
2475 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
kozunak.top

2018.04.02 | 13:50

3
Козунак на конци - една лесна и изпитана рецепта за домашно приготвяне. Рецептата е плод на около 5 години експерименти и изпечени около 150 килограма козунаци. kozunak.top
патриот

2018.03.30 | 07:15

1
Всички козунаци са менте защото брашното е ГМО хибриди,американки наблъскани с тонове химия!Агенция по храните спи.Ядем отрова!Истински козунак правеха нашите баби по времето на социализма от истинско брашно,прясно мляко,сладко и бадеми!
дедо у-о

2018.03.30 | 07:15

2
Ами не яжте козунаци.Яжте яйца от генетично необременени кокошки. Патки с патки.

Добави коментар

Водещи новини