За всяко свлачище има решение. Вижте какво е то

  • 28 март 2018 09:19

  • 1397
  • 1
За всяко свлачище има решение. Вижте какво е то
© bgonair

Основните причини за образуването на свлачища са две - наличието на глини в почвата и обилните валежи.

Това коментира президентът на Българска национална група по инженерна геология доц. д-р Кирил Ангелов в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Когато глината се напой, тя преминава в пластично състояние. Това става при обилни валежи, а от тях не можем да се отървем. Все пак дъждовете са сравнително малко - на фона на други страни в Югоизточна Азия например", заяви експертът.

По думите му решение на проблeма има. Трябва да бъдат проектирани укрепителни съоръжения още преди свлачището да се активизира. Но за целта трябват пари.

"По-евтино е свлачищата да се наблюдават и укрепят, отколкото да се оправят, след като земната маса е рухнала. Няма свлачище, което не може да бъде овладяно. За съжаление обаче има укрепителни проекти, които не се изпълняват на време или се правят некачествено. Освен това парите са доста малко", допълни президентът на Българска национална група по инженерна геология.

Д-р Ангелов бе категоричен, че сега трябва да бъде укрепено свлачището на изхода на Смолян за Мадан и не трябва да бъдат правени компромиси.

Веселина Спасова
1397 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.03.28 | 19:34

1
Най-важното е изсичането на горите.

Добави коментар

Водещи новини