Ето защо ни пробутват кофички за мляко от полипропилен, а не от полистирол

  • 21 март 2018 08:39

  • 10219
  • 5
Ето защо ни пробутват кофички за мляко от полипропилен, а не от полистирол
© Pixabay

Пет млекопреработвателни фирми са с глоби от Комисията за защита на конкуренцията заради използвани опаковки от полипропилен, неотговарящи на българския държавен стандарт.

Припомняме ви, че от КЗК обявиха, че по този начин се спестяват разходи, които са обичайни за конкурентите и присъщи за дейността им. По БДС трябва да се използва полистирол за направата на кофичките за кисело мляко. Също така, според Комисията, фирмите, нарушаващи изискванията, получават възможност да участват на ограничени от стандарта пазари. Тези икономически и търговски ползи дават на предприятията конкурентно предимство пред останалите производители, които добросъвестно се съобразяват с ограниченията на стандарта.

"Полистиролът и полипропиленът не са вредни по никакъв начин. Причините са икономически, тъй като полипропиленът е по-евтин. БДС е със силата на закон. Който иска да произвежда този продукт, трябва да го спазва. Правилата трябва да бъдат спазвани, за да не се създава нелоялна конкуренция", заяви в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

Mикробиологът Сергей Иванов заяви, че разликата в опаковката, въпреки че е в разрез с БДС, по никакъв начин не уврежда качеството на млякото. "Проблемът е по-скоро икономически“, посочи също той. „Трябва да се обнови БДС, тъй като има изисквания, които не могат да бъдат покривани“, обясни Иванов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
10219 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
ЧИЧО К

2018.03.21 | 22:22

5
Човек да се чуди вече какво мляко да купува! Скоро в един ъгъл на хладилника ми беше затъкнато около 20 дни мляко "Пършевица" с производител г-н Зоров -председател на млекопроизводителите в България. Млякото не се беше вкиснало, нямаше плесен, което е нормално за всяко мляко
ЧИЧО К

2018.03.21 | 16:51

4
.....Щом неговото мляко е фалш, то тогава какви ли са другите?

2018.03.21 | 16:22

2
А някой замисляли се защо водопроводните тръби са толкова скъпи, при ниски разходи за производство.

2018.03.21 | 16:22

3
защо???
Боклуци!

2018.03.21 | 16:22

1
Добре, че не са изследвали какво има вътре в кофичките вместо кисело мляко...

Добави коментар

Водещи новини