ИА "Българска служба за акредитация" намалява административната тежест за бизнеса

  • 15 февруари 2018 21:38

  • 4005
  • 0
ИА "Българска служба за акредитация" намалява административната тежест за бизнеса
© gettyimages (архив)

Изпълнителната агенция "Българска служба за акредитация" (ИА БСА) намалява административната тежест за бизнеса, съобщават от агенцията.

ИА БСА ще предоставя възможност за подаване на заявленията за акредитация на електронен носител, като пълният комплект от документи, включващ заявлението за акредитация и приложимите към него документи/записи, се подават в ИА БСА на електронен носител, а попълнените формуляри за кандидатстване на ИА БСА (BAS-форми) се представят и на хартиен носител, в оригинал, се посочва в съобщението.

С изменението на Процедурата за акредитация на ИА БСА, от 1 март 2018 г. отпада задължителното изискване за подаване на тези документи и на хартиен носител. Очаква се така да се намали административната тежест за потребителите на услугите за акредитация. Това е заявила Ирена Бориславова, изпълнителен директор на ИА БСА, на специализирано информационно събитие в София. То е организирано по проекта "Повишаване на ефективността и ефикасността на услугите, предоставяни на българските предприятия в областта на акредитацията" по оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" /2014-2020 г./.

В информационното събитие са участвали близо 70 представители на фирми и институции. В центъра на вниманието са били сроковете и етапите на процедурата за акредитация, както и преходът към новите изисквания за акредитация на лаборатории за изпитване и калибриране.

Според изнесените данни 638 органа за оценка на съответствието в България са с валидна акредитация към 31 декември м.г. Те извършват услуги по сертификация, верификация, контрол, изпитване и калибриране в съответствие с хармонизираните стандарти. Чрез акредитацията се улеснява достъпът до стоки и услуги с постоянно и надеждно качество и безопасност. Най-голям е броят на акредитирани лаборатории (279) и органи за контрол (289). Наблюдава се все по-силен интерес от фирмите към сертификацията на продукти и системи за управление, се посочва в съобщението.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
4005 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини