Искат законова забрана за шистовия газ

  • 01 февруари 2012 10:09

  • 1575
  • 0
Искат законова забрана за шистовия газ
©

Гражданската инициатива за забрана на проучванията и добива на шистов газ в България по метода хидравлично разбиване изпрати отворено писмо до премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, до председателя на НС Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23, до президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и до депутатите.

Причината са зачестилите публикации и атаки в медиите по техен адрес.

"Най-отговорно искаме да заявим, че Инициативата обединява осъзнати, отговорни и родолюбиви български ГРАЖДАНИ с различни професии, социален статус и партийна принадлежност. Онова, което ни свързва, е нашата загриженост и решимостта ни да не допуснем отравянето на земята и водата на нашата Родина - България", пише в писмото.

"Категорично се противопоставяме на внушението, че геолозите са единствените експерти, с компетентно мнение по въпроса за вредите от технологията хидравлично разбиване. Напротив, те са единствените специалисти, които в повечето случаи са в конфликт на интереси, поради естеството на своята работа и тяхното мнение би трябвало да се вземе предвид едва след като своето становище са изказали хидролози, сеизмолози, токсиколози, биолози, еколози, лекари, почвоведи", пишат от Гражданската инициатива.

Според тях геолозите и лобистите на добивните компании са тези, които са изготвили и сега действащия Закон за подземните богатства, в който няма регулации, осигуряващи адекватен контрол на новите технологии.

"Съдейки по броя на възмутените и засегнати страни, под прикритието на „проучване" и „търговска тайна", почти всички компании или искат да прилагат технологии близки до забранената опасна технология хидрофракинг, или са се канели да я прилагат поради липса на регламент и контрол, без да я описват в работната си програма като термин", пише в отвореното писмо.

"Настоящото решение за забрана на хидравличния удар по никакъв начин не пречи на доизвличането на газ, само с чиста вода, технология която се прилага и сега, нито на проучванията, които не ползват метода хидрофракинг", според писмото.

"Ние още от самото начало настояваме за законова забрана на технологията хидравлично разбиване и промени във всички закони касаещи добивната дейност - в Закона за подземните богатства, за околната среда, за концесиите, за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, както и в Закона за водите", пишат от гражданската инициатива.

"Всеки опит да се изолира гражданското участие ще означава, че за пореден път сме били излъгани и се прави опит законът да бъде пренаписан единствено и само в интерес на добивните компании, а това неминуемо ще доведе до възобновяване на протестните действия от наша страна и до непосредствена опасност от екологична катастрофа за България", пише още в писмото.

"Във връзка с посещението на държавния секретар на САЩ г-жа Хилари Клинтън, и евентуалното включване на въпроса за забраната за проучване и добив на шистов газ у нас сред темите на разговорите й с българските и колеги, искаме да напомним, че собственият й щат - Ню Йорк, е с въведена пълна забрана за прилагане на технологията хидравлично разбиване, поради опасност от замърсяване на питейните води", припомнят от гражданската инициатива.

"Ще приемем за злонамерено вмешателство във вътрешните работи на нашата страна опитите на политик, който не е убедил дори собствените си избиратели в безопасностталобира за това тя да бъде въведена у нас на тази технология, да ", пише още в отвореното писмо.

От гражданската инициатива очакват да бъдат поканени за участие с експерти в работните групи за промяна в съответните закони, каквото уверение получихме.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1575 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини