-
25 декември 2017 13:50
- 13228
- 0
Австралийска експертка разкри колко време е безопасно да използваме останалата от коледната трапеза храна, както и кои продукти са най-рисковани за консумация, след като престоят, съобщи в. "Дейли мейл".
Алойса Хориган дели храните на такива с висок риск (млечни продукти, яйца, месо и морски дарове) и с нисък риск (плодове и зеленчуци).
Ето пет храни, които най-вероятно ще останат в хладилника Ви, след вечерята на Коледа и колко време е безопасно да ги използвате.
Шунка
Австралийката съветва да бъде премахната обвивката на шунката и да я покрием с чист плат, за да не изсъхва. Същевременно е добре да се спазват указанията на опаковката. Въпреки че е високорисков хранителен продукт, шунката е трайна, защото е добре осолена. Ако нямате намерение да я консумирате скоро, най-добре я замразете
Печено свинско
Хубаво е то да бъде съхранявано в хладилника най-късно до 48 часа. "В същото време трябва да се уверите, че температурата вътре е пет градуса Целзий или по-ниска", добави експертът. Ако искате да замразите ястие със свинско, най-добре го направете веднага, а не няколко дни, след като сте го оставили в хладилника.
Пилешко месо
Важи същият съвет, като за свинското. Хориган припомня, че веднъж замразеното месо, трябва да бъде оставено да се размрази в хладилник.
Пресни и сготвени морски дарове
Това са най-нетрайните хранителни продукти. Ако морските дарове са сурови, може да престоят в хладилника един ден, а ако са преминали през термична обработка - не повече от 48 часа.
Когато размразявате морски дарове, ги облейте с хладка вода и не ги използвайте, ако са изминали 24 часа, след този процес.
Печени зеленчуци
"Те не излагат човека на хранително натравяне, колкото останалите продукти в списъка. Ако ги покриете и съхраните в хладилника, може да ги консумирате до три дни", каза специалистката.
Последвайте канала на
Свързани новини
Бъдни вечер е!
24 декември 201708:13
Тайните на традиционната коледна трапеза и традиции
22 декември 201711:31
Цената или качеството - какво избираме за празничната трапеза? (аудио)
21 декември 201710:00
Празнична трапеза: Как да се храним правилно по Коледа? (аудио)
19 декември 201711:20
Любопитни факти за кубинската кухня
29 ноември 201709:29
Време е отново да дарим „Зрънце любов“ на пойните птици в града
28 ноември 201713:10
Кои са най-любимите сандвичи
20 февруари 201812:24
Диетолог с ценни съвети какво да ядем по време на пости
20 февруари 201809:18
В русенско село организират празник на греяната ракия и зелевата чорба
17 февруари 201810:01
България чака своя съперник за баража в Лигата на нациите - вижте вариантите
България с тежко изпитание в Подгорица
Набелязаният от ЦСКА - София африканец не иска в България
Може ли Хебър да изненада Спартак (Варна)?
Официално: Ман Сити обяви новия договор на Гуардиола
„Моят отбор“: САЛАХаресайте си капитан от Ливърпул
Коментари 0
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
НА ЖИВО: Депутатите пак се скараха за председател на НС, Борисов рисува
22 ноември 202410:00
Борисов: Всички искате да ни натресете цялата отговорност, но без да участваме – тая игра не ми харесва!
22 ноември 202411:57
Асен Василев: ПП ще подкрепи най-възрастния за председател на НС, призоваваме ДБ и БСП да направят същото
22 ноември 202412:40
ДБ преди петия опит за избор на председател на НС: Няма да подкрепим Силви Кирилов
22 ноември 202409:26
Тошко Йорданов за кандидатурата на Силви Кирилов: Ако БСП го решат, ще постъпят умно и отговорно
22 ноември 202409:52
БСП кани на разговори ПП-ДБ, „Възраждане“, АПС, ИТН и МЕЧ
22 ноември 202410:43
Европрокуратурата погна 4 наши общини за измама при финансиране на реставрация на църква
22 ноември 202411:30
Максим Генчев: Случаят с Димо Алексиев е капан! Напили са го, после са го натопили
22 ноември 202411:53
Арести в София след инциденти и нападения в мол
22 ноември 202411:03