Стачкуващите миньори искат оставката на Трайчо Трайков

  • 21 януари 2012 12:15

  • 1550
  • 2
Стачкуващите миньори искат оставката на Трайчо Трайков
©

Стачкуващите миньори от "Мини Марица-изток" се събират пред централата на дружеството в Раднево на протестен митинг, в който ще участват лидерите на КНСБ и на КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев.

Очаква се да бъде приета декларация към правителството. Продължават и преговорите между синдикатите и ръководството на "Мини Марица-изток".

Съпредседателят на стачния комитет Тончо Тончев заяви пред стотиците миньори, които са се събрали пред централата на дружеството, че исканията са за оставка на министъра на икономиката и енергетиката Трайчо ТрайковТрайчо Трайков Трайчо Трайков е бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Бойко. Миньорите в Раднево настояват и за оставките на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток" Евгений Стойков, съобщи БНР. Седми ден те са в ефективна стачка.

Председателят на КТ "Подкрепа" д-р Константин Тренчев заяви, че не вижда нищо нередно в това да защитят правата и на други миньори в страната, тъй като те също имат синдикални права. Тренчев заяви, че ще потърси правата си като синдикалист в съда, ако министър Трайков продължава да твърди, че той защитава определени интереси на Христо Ковачки.

Д-р Константин Тренчев обвини министъра на финансите Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи, че е взел пари от мините, за да запуши някоя дупка в бюджета и затова преговорите боксуват.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров продължава да твърди, че битката на миньорите не е за пари, а за права. Той настоява правителството да гарантира, че дружеството ще остане държавно, че няма да има съкращение на миньори, че ще има осигурени безопасни условия на труд и че ще бъдат взети всички свободни работни места в рудниците.

Пламен Димитров обвини ръководството на мините, че е пропиляло седем дни, а конфликтът вече оказва ефект върху енергийната система на страната. Той предупреди властта да пази ДАНС, полицията и жандармерията далеч от този конфликт, защото те нямат място в индустриалните отношения.

В 13 часа трябва да се възобновят преговорите с директора на дружеството. В тях ще участват и Пламен Димитров и Константин Тренчев.

В ТЕЦ-Варна в момента работят три блока-съобщиха от централата.Четвъртият е спрян след съобщението за спиране на износа на ток. Централата обаче има достатъчно въглища и е в готовност, ако се наложи да бъде пуснат още един блок.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1550 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
???

2012.01.21 | 22:19

2
"Д-р Константин Тренчев обвини министъра на финансите Симеон Дянков, че е взел пари от мините, за да запуши някоя дупка в бюджета и затова преговорите боксуват." Същото направи Дянков с парите на военните които трябваше да получат коледна добавка,а накрая пиха по една студена вода.
за разтрел всички които протестират

2012.01.21 | 22:19

1
А бе копеленца мръсни ,помаци такива вие сте „стадо от вълци в овчи кожи”

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини