ЕП ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар

03 юли 2017 08:25

ЕП ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар
©
810 1

Европейският парламент ще гласува утре по обед кандидатурата на Мария Габриел (ГЕРБ/ЕНП) за еврокомисар по цифровизацията.

Парламентарните комисии, пред които Габриел положи изпит през юни, единодушно препоръчаха на евродепутатите да я подкрепят. Групата на социалистите и демократите официално заяви своята подкрепа за кандидата за трети български еврокомисар.

Също утре ЕП ще се запознае с резултатите от Малтийското председателство на Съвета на ЕС. Малта предаде в края на миналата седмица председателството на Естония.

Тази вечер евродепутатите ще разгледат доклад, посветен на работата на частните охранителни дружества. В документа се отчита, че през 2013 г. над 1,5 милиона частни охранители са били на работа в около 40 000 частни дружества в Европа. Оборотът на тези дружества е достигнал близо 35 милиарда евро. Миналата година частният охранителен сектор е оценен на близо 200 милиарда щатски долара в световен мащаб, с около 100 000 частни охранителни дружества и 3,5 милиона служители.
В доклада е записано, че през последните няколко десетилетия частните охранители все по-често биват наемани от националните правителства, както и от военни и граждански агенции, включително за операции в чужбина. Частните охранители са обвинявани в нарушаване на човешките права и в участие в смъртоносни инциденти. В някои случаи използването им води до сериозни нарушения на международното хуманитарно право, включително военни престъпления, отбелязва докладът. На международно равнище следва да бъде въведена правна рамка с обвързващи механизми за уреждане на употребата на частни охранители, както и да се осигури наблюдение над тяхната дейност, се посочва в резолюция, която ЕП ще гласува.
Също днес евродепутатите ще обсъдят доклад за трайността на стоките, продавани в ЕС. Отчита се, че за да имат стоките по-дълъг живот, необходими са политически мерки. ЕП препоръчва противодействие на програмираното остаряване на изделията. Отбелязва се, че 77 процента от потребителите в ЕС биха предпочели да се опитат да поправят повредените стоки, вместо да купуват нови. Изделията с вградени дефекти, така че да се повреждат и да спират да работят, след като са използвани определен брой пъти, могат само да породят недоверие у потребителите и не следва да бъдат разрешавани на пазара, се посочва в резолюцията.
В сряда ЕП ще се запознае с програмата на Естонското председателство на Съвета на ЕС. Евродепутатите ще приемат препоръка и резолюция за сключване на споразумение за политически диалог и сътрудничество между ЕС и Куба. Те отново ще обсъдят въпроса за едно седалище на ЕП, който по договора за ЕС заседава в Брюксел и в Страсбург.
В четвъртък ЕП ще обсъди последния доклад за Турция, в който се отчита, че страната заема 155-о място в Световния показател за свобода на медиите. Миналата година ЕП призова Европейската комисия временно да замрази преговорите за присъединяване с Турция към ЕС.
Турция проявява похвално гостоприемство към големия брой бежанци в страната, милиони турци и хора от турски произход живеят от десетилетия в държавите от ЕС и допринасят за тяхното благоденствие, се посочва в проекта на резолюция. Мерките, взети при извънредното положение в Турция, имаха широкомащабно, несъразмерно и дълготрайно отрицателно въздействие върху голям брой граждани, както и върху защитата на основните свободи в страната, се допълва в документа. ЕП призовава Турция да продължи да спазва обещанията си към Съвета на Европа и да извърши конституционни и съдебни промени в сътрудничество с Венецианската комисия.
ЕП категорично осъжда многократно заявяваната от турския президент и от други политици подкрепа за връщането на смъртното наказание. ЕП призовава ЕК незабавно да спре официално преговорите за присъединяване, ако конституционната реформа бъде приложена, както е замислена, защото предвижданите промени не зачитат основополагащите принципи на разделението на властите, не осигуряват достатъчно взаимозависимост и взаимоограничаване помежду им, и не са в съответствие с изискванията от Копенхаген.

Десислава Станева
810 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.07.03 | 08:38

130752
Поредната гей щуротия

Добави коментар

Водещи новини