Рашидов: Светът трябва да се отвори към културата на България

22 ноември 2016 15:47

Рашидов:  Светът трябва да се отвори към културата на България
©
1366 3

Убеден съм, че светът може да се отвори към културата на България и на Европа само ако в ЕС положим общи усилия да направим постиженията на таланта видими и запомнящи се. Това сподели министърът на културата в оставка Вежди Рашидов днес в Брюксел по време на кратката си среща със словашкия министър на културата Марек Мадарич.

Словакия в момента председателства ЕС и днешното заседание на Съвета на министрите на културата в Брюксел бе председателствано от министър Мадарич.

В заседанието на Съвета участваха еврокомисарите Тибор Наврачич и Гюнтер Йотингер, както и зам.-генералният директор на ЮНЕСКО Франческо Бандарин. Вежди Рашидов изтъкна желанието на България през 2018 г. по време на нашето Председателство на ЕС да бъде направена и специална изложба, която да показва не само българското наследство, а и образци на таланта на европейските държави. Така можем да покажем най-доброто в културата на държавите членки на ЕС, защото културата е идентичността на всяка нация, посочи Вежди Рашидов.

По-късно в изказването си на Съвета Вежди Рашидов посочи, че културата е документът на времето и без нея няма история. Ако днес нямахме образците, наследството на Египет, на Рим на Византия, ние нямаше да знаем как са изглеждали някогашните цивилизации, смята Вежди Рашидов.

Той е убеден, че ако искаме да се представим пред света с огромните културни пластове, които има Европа като Стария континент, ние трябва да опознаем културата си. Ако не го направим, това непознаване ще ни доведе до капсулиране. В България всяко дете знае кой е Пикасо, но колко деца в Европа знаят наши известни художници, илюстрира образно своята теза Вежди Рашидов.

Той допълни, че впечатляващата българска изложба в Лувъра „Епопея на тракийските царе – Археологически открития в България” е направила възможно Европа и светът да ни опознаят още по-добре и така да получим покани от редица други държави да покажем и там уникалното българско наследство.

В края на изказването си министър Рашидов подкрепи италианското предложение всяка година да има не 2, а 4 града, които да бъдат Европейска столица на културата. Колегите на Вежди Рашидов бяха впечатлени от емоционалното му изказване и го поздравиха за активната позиция и усилията, които полага за популяризирането на българската култура по света.

На днешното заседание в Брюксел Съветът на министрите на културата се обедини около решението 2018 г. да бъде обявена за Европейска година на културното наследство.

 

Нора Виткова
1366 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.11.23 | 00:58

258211
ШИБАН ПИЯНИЦА

2016.11.23 | 00:57

258278
кюрдистанските неравноделни ритми не са култура,за друго изкуство не се сещам да има

2016.11.22 | 22:52

258776
Айде само тоя *и з р о д* да не ми говори за култура!!!! Само метиловия спирт ще го оправи

Добави коментар

Водещи новини