Синдикатът на охранителите е най-новият член на КНСБ

  • 14 ноември 2016 16:13

  • 1584
  • 0
Синдикатът на охранителите е най-новият член на КНСБ
© КНСБ

Национален браншови синдикат на охранителите е най-новият член на Конфедерацията на независимите синдикати в България, съобщиха от пресцентъра на КНСБ.

Сдружението е учредено в петък. Председател на най-младата синдикална структура ще бъде Евгения Масларска.

Частната охранителна дейност е сред най-големите сектори в българската икономика. В страната има регистрирани около 1800 фирми, в които са заети близо 70 000 души. По неофициални данни обаче в сивия сектор работят поне още толкова компании, а заетите са близо 200 000, посочват от КНСБ.

Според Конфедерацията е всеизвестно, че тези хора получават минимални, а в някои случаи и под минималните заплати. Проучвания сочат, че не е рядка практиката заплатата да е 300-350 лв., без да се плащат осигуровки или други социални придобивки, допълват от КНСБ. За сравнение - средната заплата за този бранш в Австрия е 1600 евро, в Белгия - 2400 евро, а дори в съседна Босна и Херцеговина е 480 долара, отбелязват от синдиката.

Работното време е огромно бреме за работещите в сектора. Често се дават 24-часови смени, без да се дава нужната почивка след това. В Белгия дежурствата са ограничени до 12 часа при не повече от 54 часа седмична натовареност, анализират от КНСБ. Според КНСБ, когато страната е разтърсена от икономическата криза и престъпността се активизира, тези спестени средства за сигурност водят до опасно пренебрегване на качеството и професионализма за сметка на ниските цени, които институциите плащат на охранителните компании.

От КНСБ отбелязват, че в охранителната дейност е налице сериозно застаряване на състава. Наеманият персонал е основно пенсионери или студенти, които не са обучени за съответната дейност. Затова качеството на услугата "сигурност" често е спорно, особено, когато се предлага от нелицензирани фирми от "сивия сектор", допълват от синдиката.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1584 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини