Топим се с 25 хил. души годишно

  • 10 юни 2016 08:44

  • 9412
  • 6
Топим се с 25 хил. души годишно
©

Последните изследвания потвърждават тенденцията, която наблюдаваме от 1990 г. насам в България – на постоянен спад в броя на населението. Това каза доц. Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН в ефира на БТВ.

По думите ѝ загубата средногодишно е около 25 хил. души – в следствие на миграция и отрицателен естествен прираст. Постоянството на тази тенденция е тревожно и заслужава широк обществен дебат и коментари.

На въпрос възможно ли е да се стопим доц. Димитрова посочи, че са правени различни прогнози от различни институции, които, за съжаление, показват, че населението ще продължи да намалява.

Бившата депутатка Калина КрумоваКалина Крумова Калина Венелинова Крумова e родена на 7 януари 1985 г. Завършва средното си образование в коментира, че тенденцията не може да бъде спряна само с говорене и с липса на адекватни действия. "Обикновено говорим за това, което се случва в преходния период, но тенденцията започва много по-рано", посочи Димитрова.

"Постепенно многодетният модел от началото на миналия век се променя. В социалистическия период България е почти идеално двудетно общество. За много кратък период от време обаче преминаваме към еднодетен модел". "В нормална държава хората стават родители с помощта на държавата, в България стават родители въпреки държавата – когато вече могат да се справят с цялата бюрокрация и всичко останало, без държавата да им се меси или поне да не им пречи", посочи Крумова.

Според доц. Димитрова тенденцията на спад на раждаемостта в България се дължи на два фактора. Първият е свързан с това, че се увеличава средната възраст на раждане на дете, макар българката все още да ражда относително рано първото си дете – на около 27 години, докато в западните страни средната възраст е около 30 години. Това обаче, което ни показват данните, е че спадът се дължи най-вече на отказа от второ раждане.

Виждаме влиянието на икономическите условия, на социалната подкрепа, каза тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
9412 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
еше

2016.06.16 | 12:42

1
С много повече се топим от 25 хил. годишно. Проф. Петър Иванов каза, че реално се топим с 80 хил. на година, като каза от 1989г., до сега само напусналите България са 2 милиона, разделете ги на 26 години, и ще разберете с колко намаляваме, и то само от емиграция, а кото сложим и отрицателния прираст на населението, се оказва, че бъгарското население намаляма между 80-10 хил., годишо.

2017.03.31 | 18:38

6
Аз живея извън България от 1989г и няма да се върна докато тази тъпа номенклатура от едно време( комунизма) не се самозастреля. Имам 2 деца, 5 внуци и те няма да се върнат и граждани на друга държава. А вие решавайте проблема по вестниците. Късмет ви желая.

2017.03.28 | 08:51

5
Нали храните циганите, отглеждате ги. Чакайте те да ви се радват.

2017.03.28 | 08:51

4
Ние си отидохме. Завинаги. Истинските демократи. И много ни следват. Да сте живи и здрави, комунисти с хиляди имена, че си отглеждате милионно циганско население, което утре ще ви плаща данъци и вие ще живеете на гърба му. Късмет ви желая и не искам да чувам за вас.

2017.03.28 | 08:51

3
Комунистическата партия от времето на социализЪма изгони истинските, работни и можещеи българи, създаде си ГЕРБ, БСП, ДПС и пак управлява Булгария. Ние за какво сме ви нужни. След 2-3 десетилетия, само цигани горд о ще се разхождат и ще ви стрелят защото не им плащате достатъчно соц. оцигуровки на 15-16те им дечица които крадат кабели и чужденци по морето а то се е превърнало в помийна яма.

2016.06.16 | 12:42

2
Не се плашете ! След 10 -15 години -Романия !

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини