Български емигранти масово купуват луксозни имоти у нас

  • 01 юни 2016 09:05

  • 2385
  • 3
Български емигранти масово купуват луксозни имоти у нас
©

Българи, които живеят в чужбина, масово започнаха да купуват луксозни имоти у нас. Това съобщи Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates по време на Седмото издание на форума „Шумът на парите“. „Чужденците ги няма на българския пазар, разчитаме предимно на родни клиенти“, уточнява Илиева, цитирана от "Монитор".

96% от купувачите на имоти търсят жилища за собствени нужди, а 15 на сто е ръстът на клиентите, които купуват с цел продажба. Почти всеки втори пък (56%) иска по-просторно жилище – с високи тавани, големи спални и широки всекидневни.

Нашенците искали и покупката да не им отнема повече от 3 месеца, а изискванията им към имота били доста претенциозни, уточни Веселка Илиева. Според експертите през миналата година пазарът се е задвижил, защото хората са извадили парите от банките поради ниските нива на лихвите по депозитите.

Отново столицата е мястото, където се насочват повечето инвеститори. През последната година оборотът от сделки в столицата скача със 7%. Висока е доходността от имоти на зелено.

Ако сега купите жилище, което все още не е готово, при препродажба можете да спечелите около 10 – 15% отгоре. Най-голямо внимание привличат офис сградите в София, тъй като рискът при тях е много по-малък. „Ако в Полша такива сделки носят доходност от 6%, в София процентът скача на 8“, обясни Георги Димитров, директор „Консултантски услуги и оценки“ в MBL|CBRE.

От бранша очакват да се повиши и доходността от наеми на малки жилища заради повишената покупателна способност на населението. Антон Андонов, изпълнителен директор на ЕРА България, заяви, че инвестицията в една гарсониера брутно носи около 6-7% годишна доходност.

При по-големите апартаменти обаче се наблюдава спад в печалбата при инвестиция. До края на годината и в началото на следващата бизнесът очаква и средната доходност от рента на земеделска земя да остане на ниво от 5% с тенденция да падне и до по-ниско равнище.

От бизнеса са категорични, че страната ни е сред водещите в ЕС по процент на хората, притежаващи собствено жилище. От другата страна на класацията е Германия, където хората предпочитат да живеят под наем.

Причината е, че българите искат да се подсигурят, както себе си, така и децата си.

Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“, каза, че до края на годината се очаква ново поскъпване на жилищата с около 5%. Въпреки това на пазара има доста проблеми, които трябва да се решат. Според него едно от основните предизвикателства е намалената прозрачност на сектора и липсата на ипотечен регистър.

„Националният статистически институт (НСИ) прекрати публикуването на цените на жилищата по градове, което правеше повече от 22 години“, обясни той, като допълни, че не може да се каже колко са отпуснатите кредити за закупуване на имот и каква част от тях са за рефинансиране на вече изтеглен заем. Павлов изтъкна, че липсва и политика за стимулиране на младите хора да закупуват собствени жилища.

Според Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на финансова институция, където икономиката е силна и заетостта е висока, има раздвижване на кредитния пазар. „Банките винаги са готови да подкрепят пазар, който расте“, обясни той, като посочи още, че сега икономиката на България е 5 -6 пъти по-голяма в сравнение с 1990 г. В момента лихвените нива са значително по-ниски в сравнение с нивата преди кризата от 2008 г., допълни Хампарцумян.

Росица Валентинова
2385 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Адаам

2016.09.01 | 13:57

1
Ето какво липсва в статията: И българите са 5-6 пъти по бедни от 1990та, масово нямат спестявания в банките (за разлика от 1990та когато всеки имаше по няколко хиляди долара, дори бебетата когато се родят дядовците им отваряха спестовни сметки-за дете и при пълнолетие може да си ги тегли), всеки имаше пари за почивка на море и на планина, а сега всеки 10ти бърка по кофите... Еврейна Левон (еврейския му род бил от Истамбул) не е образован да работи в банка дори като кашиер камоли да се изказва пред медий.
Авел

2016.09.01 | 13:58

3
Леле каква глупост. Леле каква идиотщина. И спяхме по три дни пред ЦУМ та белким се вредим за хладилник "Мраз",телевизор"Електрон" и чакахме по 20 год за "Трабант" и "Москвич", а апологетите на режима и техните деца и внуци (неизвестно защо караха "Мазди"). Ако не се гръмналоще бързо хващай самолета към КНДР.
Ку.рю

2016.09.01 | 13:58

2
Инвестират бе, че иначе няма да им дадат да гласуват :D :D :D

Добави коментар

Водещи новини