-
25 април 2016 06:45
- 3315
- 4
8,64 лева - толкова трябва да струва минимум килограм сирене, за да е сигурно, че е направено от мляко и при спазването на всички изисквания за производството му. Това изчислиха за “24 часа” производители.
В сметката са включени изкупната цена на нужните 7 литра първокачествено мляко, производствени разходи като труд, закваска, опаковка, енергия, транспортни разходи, търговски отстъпки, печалба за търговските вериги и ДДС. Всичи останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене, тъй като не са произведени изцяло от мляко, твърдят мандраджии.
Традиционно бялото саламурено сирене се произвежда от краве, овче, козе, биволско или смес мляко. Различни изследвания показват, че делът му е около 80% от консумираните сирена в България, а производството заема над 60% от общата продукция в страната.
Източник е на полезни хранителни вещества - протеини, биоактивни пептиди, аминокиселини, витамини и минерали. Поради това е изключително важно да се спазват всички изисквания при производство, зреене и съхранение.
Фермерите обясняват, че най-голямото нарушение се прави при зреенето. Оптималното се измерва чрез показателя “степен на зрялост”, който е съотношение на разтворими пептиди към общия протеин, пише "24 часа"
Според утвърдения държавен стандарт за добре узряло сирене се приема това, което е преминало 45-дневен период за кравето и 60-дневен за овчето при температура 10-12 градуса.
Според БДС степента на зрялост при кравето сирене трябва да е поне 14%, а при овчето - поне 16%. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно зрелите.
По време на зреенето ензимите в млечнокиселите бактерии разграждат белтъците в млякото до пептиди и аминокиселини, които се усвояват много по-лесно от белтъка в свежите и недостъчно узрели сирена.
Разгражда се и лактозата, което прави сиренето подходящ продукт за хора с такава непоносимост, а образуваната млечна киселина спомага за унищожаването на гнилостни бактерии и предотвратява образуването на плесени и ешерихия коли, които могат да причинят редица стомашни разстройства.
Когато се използват специални закваски, се образуват и биоактивни пептиди, които подобряват усвояването на калция и укрепването на костната плътност.
Сиренето може да има и профилактичен ефект при повишено кръвно налягане, понижавайки активността на ензима, отговорен за високото кръвно.
Поради това е изключително важно да се спазват срокът и правилната технология за зреене. В противен случай се губят голяма част от полезните свойства на сиренето, пише изданието.
Друго отклонение от стандарта, което е при по-евтините продукти, е намаленото сухо вещество, което довежда до увеличен рандеман(показател какъв процент или каква част от всички използвани суровини са превърнати в желания чист продукт - б.р.). При това потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини.
При такива сирена съдържанието на белтък често е по-ниско от 16%. А по стандарт трябва да е поне 17 на сто. В същото време протеините и пептидите са едни от най-ценните вещества в сиренето като хранителна стойност. Понижаването на протеиновото съдържание води и до по-малки количества на калций.
Друг способ, който се използва за по-евтино сирене, е влагането на палмово масло. То обаче съдържа трансмазнини, които се усвояват по-трудно от организма, а могат да предизвикат и възпаления и сърдечносъдови заболявания.
Научно доказано е, че такива мазнини, които се съдържат в палмовото масло, допринасят за увеличаване нивото на холестерола, което може да доведе до затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечносъдови заболявания.
Особено вредни са такива продукти, консумирани от малки деца. Тези сирена следва да са обозначени с етикети като имитиращи продукти. Друго нарушение от страна на недобросъвестни производители на сирене е наличието на антибиотици в крайния продукт. Особено важно е производителите да спазват препоръчания период, в който млякото от лекувано с антибиотици животно не трябва да се използва при производство на млечни продукти.
Съдържанието на антибиотици може да попречи на технологичната обработка на млякото, да не позволи нормалното развитие на бактериите от закваската, което води до недобро качество на сиренето.
Потребителите пък са изправени пред риска да ядат сирене с остатъци от химикали и има голяма вероятност да развият резистентност към съответния антибиотик.
Последвайте канала на
Свързани новини
Димитър Зоров: Сирене под 8-9 лв. няма как да е от мляко
21 март 201618:04
Млекопреработватели: Сиренето и кашкавалът трябва да се правят само от сурово българско мляко (видео
21 март 201612:45
Десислава Танева: Кризата в млечния сектор е голяма
10 март 201608:31
Правят евтиното сирене от месо
17 февруари 201608:05
Ядем все по-малко свинско, телешко и говеждо
02 февруари 201610:31
Цените на хранителните стоки на едро продължават да се повишават
24 януари 201608:27
500 000 тона мляко изтичат в сивия сектор
13 юни 201607:15
"Активни потребители": Повече от половината сирена съдържат над 60% вода
18 май 201608:57
Купата е "жълто-черна" след голово шоу и огромна драма на "Васил Левски"!
Ботев (Пд) изхвърли Левски и Локо (Пд) от Европа, положението на ЦСКА - София и Черно море несигурно
В типичния си стил Ювентус излъга Аталанта и вдигна рекордна 15-а Купа на Италия
Зингаревич обяви новина, която всички фенове на Ботев (Пд) се надяваха да чуят
"Тумба" ликува! Десподов и ПАОК са на един мач от титлата
Ето всички съперници на Лудогорец за старта в ШЛ, след това става страшно
Коментари 4
Добави2016.04.25 | 15:50
2016.04.25 | 15:50
2016.04.25 | 13:10
Добави коментар
Водещи новини
Словашкият премиер е дошъл в съзнание
16 май 202406:08
Парите за университетите: Ръководството на МФ ще се срещне с академичния сектор
16 май 202406:26
Нов протест заради движението в центъра на София
16 май 202406:40
Случаят "Цалапица": Рангел Бизюрев застава пред съда за първи път
16 май 202406:31
Призовават като обвиняем собственика на пистолета, с който дете простреля друго в Арбанаси
16 май 202406:23
Предизборен дебат между Байдън и Тръмп на 27 юни
16 май 202406:19
Путин пристигна на посещение в Китай
16 май 202406:14
Земетресение с магнитуд 5,1 край бреговете на Тонга
16 май 202406:36
Какво време ни очаква днес?
16 май 202406:05
2016.04.25 | 15:50