Иван Нейков: Незаслужено превърнаха Тотю Младенов в боксова круша

  • 23 ноември 2011 08:18

  • 1315
  • 0
Иван Нейков: Незаслужено превърнаха Тотю Младенов в боксова круша
©

Не съм адвокат на Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, но мисля, че по отношение на пенсионната реформа незаслужено се превръща в боксова круша, макар че е ясно, че в условия на криза към всеки социален министър има свръхочаквания.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър Иван Нейков.

Не е коректно да се приписва на Тотю МладеновТотю Младенов Тотю Младенов Младенов е бивш министър на труда и социалната политика в правителството на Бойко, че не е обяснил нещо, защото той от 2 г. води диалог по тези проблеми. Кашата с вдигането на пенсионната възраст беше забъркана от Министерството на финансите, но както се казва - "бий самара, да се сеща магарето". Една от заслугите на Младенов е поддържането на социалния мир, така че покрай упреците трябва да се признава и приноса, допълни Нейков.

Той посочи, че при създалата се обстановка с вдигането на пенсионната възраст синдикатите нямат друг изход, освен да протестират, защото в противен случай ще бъдат упреквани от членовете си. "Те трябваше да избират от няколко злини и техният избор в случая е логичен. Диалогът между социалните партньори е труден, но те не са се събрали да се обичат. Всички разчети показват, че без увеличаване на пенсионната възраст няма как да се мине, ако искаме по-високи пенсии. Въпросът е как това се случва, проблемът е, че няма предвидимост по въпроса", каза бившият социален министър.

Икономистът Лъчезар Богданов заяви, че естественото място на синдикатите е да се занимават с потенциални конфликти на работниците с работодателите, а не да взимат отношение към всеки въпрос. "Това не е тяхното място в обществото. Реформата в социалната система беше отлагана много дълго време. Ако тези неща бяха се случвали плавно преди време, сега нямаше да усещаме толкова болезнено промените", допълни Богданов.

Бившият конституционен съдия Георги Марков бе категоричен , че шоковото вдигане на пенсионната възраст е противоконституционно. "Правото на пенсия не е някакво подаяние, а конституционно право, което фигурира в основните права на българските граждани и е неотменимо. Народното събрание трябва да се въздържа от действия, с които се накърнява правото на пенсия на хората, включително и размера на плащанията. Гражданите придобиват право на пенсия директно от Конституцията. Управляващите не могат да осъществяват перманентна и шокова пенсионна реформа, промяната трябва да бъде плавна, както е в Европа", заяви Марков.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1315 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини