Теменужка Петкова: В средата на годната България ще има интерконектор

  • 25 март 2016 17:37

  • 1576
  • 0
Теменужка Петкова: В средата на годната България ще има интерконектор
©

Това, което се случва в света е изключително страшно. Всички обекти в областта на енергетиката са мощности, които имат стратегическо значение, така че всичко свързано със защитата им се прави. Предприели сме мерки, които да се адекватни на ситуацията. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Работим и с други ведомства, уверявам ви, че сме в пълен синхрон“, добави министърът.

„Правителството работи по диверсификацията на източниците на природен газ. Но ни трябва изградена структура. През последната една година дадохме тласък на всички проекти в тази област. В средата на годната ще се поздравим и с първата си междусистемна връзка - интерконекторът на България с Румъния".

Петкова коментира още, че има сериозен напредък и по интерконектора с Гърция. „В момента се прави пазарният тест, на базата на който да се види икономическият ефект от този проект. През месец октомври трябва да стартира строителството“, допълни Петкова.

Министър Петкова каза още, че заедно с КЕВР и Министерството на труда и социалната политика се работи по приемане на мярката "Социална тарифа". Според приблизителни изчисления тя ще представлява намаление от 30% от крайната цена за електроенергия и от нея ще се възползват уязвимите граждани. Все още обаче се уточняват критериите, по които да бъдат определени кои граждани влизат в тази уязвима група.

"Хората ще получат една допълнителна подкрепа, ако възникнат промени в цената за електроенергия и тя се повиши леко при провеждането на процеса на пълна либерализация на енергийния пазар", каза още Петкова. Социалната тарифа предвижда по-ниски цени за най-необходимите нужди на домакинствата.

За либерализацията на пазара и създаването на Българската независима борса Петкова коментира, че тя работи изключително добре и цените са абсолютно нормални. По думите й им регистрирани на борсата над 32 участника, а 95% от тях търгуват ежедневно на нея. Тя допълни, че предстои въвеждането на пълна либерализация на електроенергийния пазар, което ще се случи поетапно, като се очаква и докладът на Световната банка, който да се вземе предвид.

БЕХ е подобрил своето финансово състояние, дори се реализира печалба, разкри министърът на енергетиката. „По отношение на кредита 10 банки подадоха оферти. Надяваме се до средата на месец април да можем да финализираме тази сделка и да се разплатим“.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1576 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини