Гръм удари къща и срути покрива й

  • 14 януари 2016 13:32

  • 1873
  • 0
Гръм удари къща и срути покрива й
© Getty Images/Guliver

Гръм ударил къща около 21 и 30 часа вчера в монтанското село Горно Белотинция съобщи кметът Григор Григоров. Няма пострадали хор тъй като имотът е необитаем прз зимата.

Съседите разказват, че изневиделица небето просветнало от множество светкавици, след това последвали по-леки гръмотевици и чак тогава паднал силен гръм. Мълнията се стоварила върху къщата на 65- годишния Георги Каменов. Целият покрив е разрушен, изгоряла напълно и електрическата инсталация. Къщата е във високата част на планинското село, през зимата собствениците й си живеели в града.

За по-малко от час в областта са паднали между 2 и 6 литра дъжд. Необичайно високите температури са причина за летните бури посред зима в района. Вчера в Монтана е измерена максимална температура от 12,4 градуса. Преди три дни тук бе поставен абсолютен януарски рекорд от 19,5 градуса.

Заради гръм предпазителите на трафопост в Белотинци изключили, на няколко места били изпокъсани и проводници. Част от местните домакинства останали без ток.

За инцидента е уведомена общинската управа в Монтана. "Ще се опитаме да помогнем на хората да възстановят покрива от природното бедствие преди да падне нов сняг. Тъсих и гражданска защита", заяви кметът Григор Григоров.

"Поради необичайно топлото за сезона време на места в областта е имало валежи до 6 л на кв. м. и гръмотевици. Температурите са нехарактерни за януари, по-скоро пролетни и това поражда тези нетипични климатични явления, смятат метеоролозите. Лятната буря с мощни гръмотевици и светкавици, която се разразила в района преминала и над Медковец и Габровница е рядко срещано явление през януари, каза Леночка Ангелова от хидрометеорологичната обсерватория в Монтана.

Последвайте канала на

1873 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини