Сметната палата: БАБХ не осъществява ефективен контрол

  • 11 януари 2016 14:17

  • 1121
  • 0
Сметната палата: БАБХ не осъществява ефективен контрол
© Novini.bg

В Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) не са осигурени в достатъчна степен предпоставки за ефективен контрол за безопасност на храните.

Това се посочва в доклад на Сметната палата за контролната дейност по безопасност на храните за периода от 1 януари 2010 г. до 30 юни 2014 г.  За периода на одита контролните органи са извършили общо 191 393 проверки, от които 123 659 планови проверки. Наложени са общо 59 803 принудителни административни мерки. Броят на временно спрените обекти от експлоатация през одитирания период е 1091. Унищожени са 1 952 593 кг храни. Контролната дейност по безопасност на храните е осъществявана в условията на недостиг на финансови и материални ресурси. Недостигът на средства обаче е причината за сравнително невисоките равнища на заплащане. Добре обучените кадри не са мотивирани и не могат да бъдат задържани, поради което е високо нивото на текучество.

Една от препоръките на Сметната палата е да има дежурен служител, който да е на разположение извън работно време за спешни случаи, денонощно, 7 дни в седмицата във всички подразделения на БАБХ. Затруднено е изготвянето на годишни планове за контрол на обектите за търговия на дребно и обществено хранене, особено в по-големите областни дирекции. Само в София например, обектите за обществено хранене и търговия на дребно с храни са над 18 500.

Спецификата на вноса и неговата непредсказуемост са причини официалният контрол да не може да бъде планиран. Това поставя областните дирекции на БАБХ и граничните пунктове пред сериозното предизвикателство. В един от проверените гранично-инспекционни пунктове например, освобождаването на пратките е извършено преди излизане на резултатите от лабораторния анализ, което поражда рискове на територията на страната да бъдат допуснати опасни храни, пише в доклада.

Увеличени са проверките на БАБХ върху ГМО продукти. Броят на проверките през 2012 г. е 2322, а през 2013 г. проверките върху ГМО са 3087, т.е. с 32 на сто повече спрямо 2012 г. Тенденцията се запазва и за първото полугодие на 2014 г. И при контрола върху ГМО, както и в другите област на надзор, липсва ротация и проверките са извършвани само от един инспектор.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1121 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини