Няма да вдигат данъците във Видин

  • 03 декември 2015 14:05

  • 922
  • 0
Няма да вдигат данъците във Видин
© novini.bg

Община Видин няма да увеличава данъците през следващата година, съобщи на пресконференция днес кметът на града Огнян Ценков.

Въпреки натрупаните задълженията от близо 21 милиона лева, от предишното ръководство, общината ще потърси други възможности за тяхното погасяване. В Министерство на финансите са внесени документите на община Видин за отпускане на безлихвен кредит от 2 милиона лева, с които ще бъдат погасени задълженията към 10 от най-големите кредитори на общината. Чрез този краткосрочен дълг общината ще се разплати с местния бизнес, за да могат фирмите да си плащат средствата, които дължат от ДДС. Така ще се повишат, както постъпленията в общината, така и събираемостта на местните данъци и такси, каза Ценков.

Той посочи, че събираемостта на данъците и таксите от физическите лица към този момент е 95 процента. Община Видин ще потърси и несъбрани вземания към други лица, които към този момент са около 5 милиона лева. За съживяване на икономиката в града ще бъде внесено предложение в Общински съвет Видин за изготвяне на Наредба за прилагането на Закона за насърчаване на инвестициите. Чрез нея бизнесът ще получи съответните преференции и поощрения, не само за чужди, но и за местни бизнесмени. Като пример Ценков посочи, че местният бизнес така ще може да получава за ползване терени, без това да става по Закона за обществените поръчка, а чрез директно договаряне.

Последвайте канала на

Десислава Станева
922 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини