Ракия в малки обекти ще може да се вари само от 1 юли до 31 декември

  • 12 ноември 2015 12:30

  • 2653
  • 2
Ракия в малки обекти ще може да се вари само от 1 юли до 31 декември
© Булфото

Производство на алкохолни напитки с код по КН 2208 /ракия/ в регистрирани специализирани малки обекти за дестилиране може да се извършва единствено през периода от 1 юли до 31 декември.

Това решиха депутатите с приемането на второ четене на промяна в Закона за акцизите и данъчните складове. Според определението на закона малки обекти са онези, които имат вместимост на съдовете до 500 литра. Депутатите записаха още, че производство на ракия може да става и извън този период, но след писмено уведомление до началника на компетентното митническо учреждение. Уведомлението трябва да се подаде в срок до 14 дни преди производството.

В рамките на дебатите депутатите от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров и Емил Димитров застанаха на различни позиции. Байрактаров поиска въвеждането на период за варене на домашна ракия да отпадне. Ако и създаването на деца се облагаше с акциз, сигурно щяха да ни сложат срок кога да създаваме деца, коментира той. Според него текстът създава условия за административен рекет. Домашна ракия може да се вари по всяко време на годината, каза още той.

"Селяните ще могат да си варят ракия в казани до 500 литра когато, както и колкото поискат", каза Емил Димитров. Малките специализираните обекти могат да работят във всички месеци, в които българската природа дава продукция, която може да отиде в казана след ферментация и да се произведе, посочи той. Ако някои решат, че има какво да правят и през зимата, ще уведомяват митницата, обясни Димитров. Никой не спира ракията на селяните, никой ракията на дядо, каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2653 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2015.11.13 | 00:19

2
ВСИЧКО НИ ВЗЕХА БЕ ХОРА ВСИЧКО... ЕДНА РАКИЯ НИ ОСТАНА И НИ УДАРИХА ПРЕЗ РЪЦЕТЕ!
pesho

2015.11.12 | 19:53

1
A naklon na onaq mi rabota ne iskat li da dadat.

Добави коментар

Водещи новини